Pozbawiona zmarszczek skóra i gęste, mocne włosy to marzenie wielu kobiet. W kontekście dbania o urodę istotne znaczenie ma nie tylko odpowiednia pielęgnacja, ale i prawidłowo skomponowany jadłospis. Choć wśród składników diety, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry i włosów, królują kwasy omega-3, witamina C i biotyna, warto na co dzień sięgać także po produkty zawierające cynk. Dermatolożka i dietetyczka wyjaśniają, dlaczego ów pierwiastek powinien na stałe zagościć w naszym menu.
Jak wyjaśnia w rozmowie z magazynem "Vogue" dermatolożka Patricia Ogilvie, aby opóźnić nieubłagany proces starzenia, warto sięgać także po produkty będące źródłem cynku. Ów niepozorny pierwiastek odpowiada wszak za wzmocnienie naturalnej bariery ochronnej skóry, której naruszenie jest jedną z głównych przyczyn pogorszenia kondycji cery:
Dietetyczka i farmaceutka Andrea Vázquez Remuiñan dodaje zaś, że dieta bogata w cynk przyniesie nam szereg korzyści zdrowotnych, gdyż pierwiastek ten wpływa na wiele obszarów funkcjonowania organizmu:
Cynk znajdziemy m.in. w ostrygach, sardynkach, kurzych jajach, produktach pełnoziarnistych, serach podpuszczkowych, wątróbce, drobiu, czerwonym mięsie oraz orzechach i nasionach, takich jak słonecznik, sezam, orzechy nerkowca, pestki dyni czy siemię lniane.
Warto również zadbać o odpowiednią podaż białka, gdyż ma ono pozytywny wpływ na wchłanianie tego minerału. Zaleca się, aby dorośli spożywali dziennie około 10 mg cynku i nie przekraczali 25 mg.
W przypadku osób zmagających się z trądzikiem różowatym lub atopowym zapaleniem skóry, pomocne będzie przyjmowanie cynku w formie suplementu diety.