Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasz wzrok. Nie zapominajmy, że długie godziny spędzane przed komputerem powodują, że nasze oczy są zmęczone i nadwyrężone, dlatego warto wspierać je odpowiednim żywieniem.
Środki, którymi często próbujemy łagodzić podrażnione oczy w postaci żelu, czy kropli nie pomagają na długo, a w konsekwencji możemy się od nich uzależnić. Dlatego najbezpieczniej jest wzmocnić ten narząd odpowiednią dietą - przypomina CNN Health.
Karotenoidy, luteina i zeaksantyna znajdujące się w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, botwina, kapusta włoska i jarmuż pomagają poprawić widzenie i zmniejszyć ryzyko związane z wiekiem, czyli wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej. Przeciwutleniacze w tych produktach działają jak naturalne okulary przeciwsłoneczne, chroniąc oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym, a także zabezpieczając komórki przed uszkodzeniem.
Wśród głównych źródeł przeciwutleniaczy, jagody odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka raka, chorób układu krążenia i choroby Alzheimera. Badania wykazały również, że przeciwutleniacze w jagodach zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i innych chorób oczu. Wybierz truskawki, jagody lub maliny na słodką przekąskę, prosty deser lub składnik do sałatek.
Marchewka znajduje się na szczycie list przebojów dzięki witaminie A zwalczającej choroby. Witamina A pomaga zapobiegać ślepocie nocnej i jest niezbędna dla zdrowia siatkówki. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Podobnie jak marchew, inne pomarańczowe produkty, takie jak słodkie ziemniaki, mango, kantalupa i morele, dostarczają zdrowych dawek witaminy A.
Mleko jest dobrym źródłem ryboflawiny i może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy. Jest również wzbogacone w witaminę A wiodącą dla zdrowia oczu. Wybieraj mleko o niskiej zawartości tłuszczu zamiast mleka pełnego, aby utrzymać niski poziom tłuszczów. Ser, jajka i wątroba to inne dobre źródła witaminy A pochodzenia zwierzęcego.
Chuda wołowina jest doskonałym źródłem mineralnego cynku, który pomaga organizmowi przyswajać przeciwutleniacze i zwalczać choroby. Badania wykazały związek między spożyciem cynku a zdrowiem oczu, w szczególności zdrowiem siatkówki. Wybierz chude kawałki, aby zmniejszyć ogólny poziom tłuszczów nasyconych z diety. Zwiększ cynk w swojej diecie, wybierając ser, jogurt, wieprzowinę, indyka i wzbogacone płatki zbożowe.
Kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak te znajdujące się w tłustych rybach, odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej siatkówki i pomagają zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Staraj się jeść co najmniej dwie porcje tygodniowo tłustych ryb, takich jak pstrąg, makrela, sardynki lub śledź. Dziki łosoś jest również bogatym źródłem niacyny, co pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy.
Kolejnym przeciwutleniaczem, który ma kluczowe znaczenie w pielęgnacji oczu, jest witamina E z orzechów, mango, brokułów i zdrowych olejów, takich jak kiełki pszenicy, kukurydza i soja. Stwierdzono, że witamina E zapobiega i opóźnia rozwój zaćmy, więc zjedz migdały lub ugotuj warzywa w jednym z tych dobrych dla Ciebie olejków, aby zapewnić zdrowy wygląd oczu.