Często odczuwasz dyskomfort w żołądku, masz problemy z niestrawnością lub męczy Cię zgaga? Lekarka z Krakowa Maria Czarnobilska poleca sprawdzony, domowy sposób na wsparcie układu pokarmowego!

Dolegliwości żołądkowe dotykają praktycznie każdego. Warto wtedy sięgnąć po naturalne środki, które przyniosą nam ulgę. Domowy kisiel z siemienia lnianego to znakomity sposób na wsparcie układu pokarmowego.

Jak tłumaczy lekarz-pediatra Maria Czarnobilska, siemię lnianę może wspomóc regenerację podrażnionej śluzówki żołądka i można je wprowadzić do diety nawet kilkuletniego dziecka, gdyż zawiera dużo cennych składników, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Siemię lniane - właściwości zdrowotne

Siemię lniane od dawna cenione jest za swoje właściwości prozdrowotne. Kisiel przygotowany na jego bazie:

  • Chroni żołądek - tworzy warstwę ochronną na błonach śluzowych, zabezpieczając je przed działaniem kwasów żołądkowych.
  • Łagodzi dolegliwości - pomaga w przypadku refluksu, zgagi czy nadwrażliwości żołądka.
  • Poprawia trawienie - zawarty w siemieniu błonnik wspomaga pracę jelit, minimalizując ryzyko zaparć i wzdęć.
  • Wspomaga regenerację - nawilża i regeneruje podrażnione tkanki układu trawiennego.


Jak przygotować kisiel z siemienia lnianego?

Zrobienie tego napoju jest bardzo proste i wymaga tylko dwóch składników:

Składniki:

  • 1-2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szklanka gorącej wody.


Przygotowanie:

1. Wsyp siemię lniane do kubka lub małego garnuszka.
2. Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
3. Odstaw na 10-15 minut, aż napój zgęstnieje, przypominając konsystencją kisiel.
4. Jeśli wolisz, możesz przelać płyn przez sitko, chociaż obecność ziarenek dostarcza dodatkowego błonnika.

Jak spożywać?

Najlepiej pić kisiel ciepły, małymi łykami. Dla smaku, możesz dodać odrobinę miodu lub soku malinowego.

Źródło: RMF MAXX/ "Twoje Zdrowie"