Ciało rocznego chłopca z Portugalii wydzielało intensywny, nieprzyjemny zapach ryb – krótko po ich spożyciu. Przed takim wyzwaniem stanęli tamtejsi lekarze, ale – wbrew pozorom - nie jest to historia zupełnie nie z tego świata. Nasz organizm może w tak wstydliwy sposób zdradzać, że dzieje się z nim coś niepokojącego. W jakich sytuacjach?

Wspomniany, mały Portugalczyk cierpiał prawdopodobnie na rzadkie zaburzenie metaboliczne zwane "syndromem zapachu ryby". To przypadłość, która powoduje, że: ślina, pot i mocz wydzielają taką właśnie nieprzyjemną woń - odpowiedzialna za nią jest cząsteczka "trimetyloamina", którą ludzki organizm wytwarza z pokarmów bogatych w azot, takich jak ryby.

Ustalono, że problem ma podłoże genetyczne, a rodzice dostali zalecenia, żeby stopniowo wprowadzać ryby do diety - ewentualne, utrzymujące się objawy mieli łagodzić mydłem o niskim pH, które ogranicza wydzielanie zapachów ciała.

Choroba ma zapach?

Opisana wyżej historia, dotyczy rzadkiego schorzenia - jednak tego typu wstydliwe sygnały ostrzegawcze mogą być wysyłane przez ludzkie ciało częściej.

Wiemy, że pot ma nieprzyjemną woń i że dla jednych jest to większy problem, a dla innych mniejszy. Zwykle jednak jesteśmy w stanie nad nim zapanować. Jeżeli nie, a do tego dochodzi specyficzny zapach, to warto poszukać przyczyny - zwłaszcza, że może ich być kilka:

  • zła dieta - kwaśny zapach potu, oznacza za dużo: wysokoprzetworzonej żywności, potraw z dużą zawartością tłuszczów, ostrych przypraw, cukrów prostych, fast foodów
  • hormony - nadczynność tarczycy i znowu kwaśny zapach
  • choroba nerek - zapach potu może przypominać mocz
  • cukrzyca - zapach może budzić skojarzenia z acetonem lub gnijącymi owocami
  • pałeczka ropy błękitnej - jej obecność może zdradzać słodkawy zapach miodu lub jaśminu i choć brzmi przyjemnie, to jedna z najniebezpieczniejszych bakterii, może wywoływać: różne choroby płuc, zapalenie opon mózgowych, zapalenie ucha, zapalenie zatok oraz trudne w leczeniu stany ropne skóry
  • tyrozynemia - rzadka choroba genetyczna, na którą może wskazywać zapach gotowanej kapusty.


Warto też zwrócić uwagę na kolor potu. Przykładowo: kolor żółty - może świadczyć o niedrożności dróg żółciowych, a białe plamy - mogą wskazywać na wysokie stężenie soli w organizmie.