Wyeliminowanie cukru z diety wcale nie jest takie proste. I to nie tylko z tego powodu, że mocno uzależnia, ale również dlatego, że występuje w produktach, które z pozoru niewiele z cukrem mają wspólnego. Portal Medycyna Praktyczna przygotował listę „słodkich składników” dodawanych przez producentów żywności.

Poza oczywistymi produktami, takimi jak słodycze (batony, ciastka, herbatniki itp.), cukier może znajdować się także w artykułach żywnościowymi kojarzonych z korzystnym wpływem na zdrowie.

Wymienia się tu następujące produkty:

  • przetwory owocowe: owoce w syropie, owoce kandyzowane, syropy owocowe, dżemy, konfitury, powidła, marmolady


  • przetwory warzywne: keczup, warzywa konserwowe


  • przetwory zbożowe: musli, płatki śniadaniowe, pieczywo cukiernicze


  • produkty mleczne: jogurty owocowe, jogurty z owocami, smakowe serki homogenizowane, mleka smakowe


  • napoje: napoje owocowe, wody smakowe.


Ponadto w produktach żywieniowych cukier może występować pod różnymi nazwami:

  • sacharoza
  • glukoza
  • fruktoza (cukier owocowy)
  • laktoza (cukier mleczny)
  • cukier inwertowany
  • cukier gronowy
  • cukier kukurydziany
  • cukier daktylowy
  • cukier brązowy
  • cukier trzcinowy
  • cukier kokosowy
  • dekstroza
  • dekstryna
  • maltodekstryna
  • maltoza
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • syrop kukurydziany
  • syrop ryżowy
  • syrop z agawy
  • syrop klonowy
  • syrop słodowy
  • syrop z ryżu brązowego
  • syrop z trzciny cukrowej
  • słód kukurydziany
  • słód jęczmienny
  • miód
  • karmel
  • melasa
  • koncentrat soku owocowego
  • sok z trzciny cukrowej.


Autor: dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk