Cukier jest składnikiem obecnym w zdecydowanej większości produktów spożywczych. Niekiedy zjadamy go nieświadomie, np. w sałatkach czy fit słodyczach, które cukru powinny być pozbawione. Ma to swoje konsekwencje dla naszego zdrowia. Co dzieje się, gdy jemy go za dużo? Wyjaśnia to nasza ekspertka - dietetyczka i psychodietetyczka - Małgorzata Pielichowska.

1. Masz ciągle ochotę na “coś słodkiego"

Cukier daje ogromną przyjemność i poczucie nagrody. To właśnie ta cecha sprawia, że chętnie sięgamy po słodycze i wysokoenergetyczne przekąski. Nadmiar cukru w diecie zaburza działanie układu nagrody w mózgu, a także odczuwanie głodu i sytości, co przekłada się na zwiększony apetyt mimo braku fizycznego głodu.

Inną kwestią jest to, że cukier, który spożywamy w formie słodzonych napoi i wysokokalorycznych przekąsek wpływa negatywnie na funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, która oprócz tego, że przetwarza to, co jemy, to również ma wpływ na stężenie glukozy w organizmie i apetyt. Z tego względu nadmiar cukru w diecie może przekładać się na większą ochotę na słodkości.

Pamiętajmy jednak, że ochota na słodycze i kaloryczne przekąski może - wręcz odwrotnie - wskazywać na niedostateczną podaż energii, witamin i składników mineralnych w ciągu dnia. Istotnym zatem jest, by ustalić, jaka jest przyczyna większej ochoty na słodycze w konkretnym przypadku.

2. Czujesz senność i brak energii w ciągu dnia

Pokarmy bogate w cukier powodują szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, co daje chwilowy zastrzyk energii. Jednakże, euforia nie trwa długo i w krótkim czasie (ok. 1-2 h) stężenie cukru spada, a Ty odczuwasz senność i chęć ponownego “doładowania się", najlepiej wysokoenergetyczną przekąską. Błędne koło się powtarza.

Senność po posiłkach (zwłaszcza bogatych w węglowodany) i ogólne zmęczenie może wskazywać, że w Twojej diecie jest za dużo cukru bądź zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. insulinoopornością. Jeżeli sytuacja się powtarza, to koniecznie skonsultuj się z lekarzem, który pokieruje dalszą diagnostyką i dietetykiem, który pomoże dopasować plan odżywiania do Ciebie.

3. Trudno Ci się skoncentrować, masz “mgłę mózgową"

Preferencyjnym źródłem energii dla komórek nerwowych jest glukoza, ale nie oznacza to, że nadmiar cukru jest zdrowy. Wręcz przeciwnie. Nadmiar cukru pochodzący z produktów wysoko przetworzonych ma bardzo szkodliwe działanie na mózg i pracę komórek nerwowych. Stąd też, zamiast poprawiać myślenie sprawia, że trudno Ci się skoncentrować.

4. Tyjesz

Zobacz również:

Pokarmy bogate w cukier są jednocześnie wysokokaloryczne, co sprawia że łatwo jest przekroczyć swoje zapotrzebowanie i wygenerować nadwyżkę energetyczną, która zostanie zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Zamiast jeść wysokoenergetyczne przekąski w ciągu dnia, bogate w cukier, zwróć uwagę na to, by w Twojej diecie znalazły się produkty jak najmniej przetworzone, np. warzywa, całe owoce ze skórką czy orzechy.
Wymienione objawy nadmiaru cukru w organizmie mogą wskazywać nie tylko na to, że jesz za dużo cukru, ale też sugerować poważne zaburzenia, np. cukrzycę. Objawy, które powinny skłonić cię do wizyty u lekarza i przebadanie się w kierunku zaburzeń gospodarki węglowodanowej to:

  • wahania masy ciała niezależnie od diety i stylu życia
  • zawroty głowy i senność niezależnie od posiłku
  • częste oddawanie moczu
  • zwiększone pragnienie
  • stany zapalne narządów moczowo-płciowych


Opracowanie: