Rzodkiewka arbuzowa - już sama nazwa brzmi jak idealne połączenie, bo przecież znane są prozdrowotne właściwości zarówno rzodkiewek jak i arbuzów. Pod zielonkawą skórką jest różowo-czerwony miąższ. To prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.
Znana jest też jako "rzodkiew chińska" - naturalnie występuje w Azji. W Polsce zyskuje popularność na targach ekologicznych. Można też zamówić ją przez internet. Warzywo przypomina małego arbuza - stąd jego nazwa.
To źródło:
- witamin A, C, E, K,
- potasu,
- magnezu,
- wapnia,
- błonnika,
- antyoksydantów.
Rzodkiewka arbuzowa ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe - zwiększa odporność organizmu. W związku z tym chroni organizm przed przeziębieniem i wzmacnia go w trakcie infekcji. To sprawia, że jest cenna zwłaszcza dla seniorów.
Ważnym składnikiem rośliny jest luteina - cenna dla oczu, bo zmniejsza ryzyko rozwoju przewlekłych chorób, jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma. Dodatkowo hamuje pogłębianie się wad wzroku.
Warzywo wspiera pracę wątroby - oczyszcza ją z toksyn. Poprawia trawienie, w związku z czym warto ją dodawać do ciężkostrawnych, tłustych potraw.
Pozytywnie wpływa także na pracę serca i układ krwionośny. Może pomagać w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi - tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Rzodkiewka arbuzowa jest delikatniejsza od rzodkiewki, którą znamy. Ma orzeźwiający, słodko-pikantny smak.
Nadaje się do jedzenia na surowo - jako samodzielna przekąska albo dodatek do kanapek czy sałatek. Można ją też: smażyć, dusić lub piec. Doskonale komponuje się z owocami morza i mięsem, ale też z innymi warzywami.
W kuchni cenne jest więc jej uniwersalne zastosowanie.