Najlepsza dieta dla trzustki powinna być przede wszystkim lekkostrawna i z niską zawartością tłuszczu. Według badań, działanie przeciwzapalne i wspierające jej pracę mają choćby: łosoś, makrela czy olej lniany. Jednak produktów chroniących ten narząd jest więcej.
Naukowcy z Universidad Central del Caribe w Portoryko wykazali, że regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko raka trzustki o 50 proc. Działa on przeciwzapalnie, poprawia procesy trawienne, wspiera naprawę DNA i hamuje podziały komórek nowotworowych. Czosnek zawiera:
- związki siarki
- allicynę - czyli związek chemiczny znany z właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych
- flawonoidy - organiczne związki naturalnie występujące w roślinach, które działają m.in. przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
- minerały: selen i magnez
- witaminy B i C
Warto dodać, że czosnek wspiera też układ odpornościowy.
Substancje, które pomagają hamować rozwój komórek nowotworowych - zawierają też wiśnie. Dodatkowo posiadają one też antocyjanidyny, które mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Natomiast pektyny oczyszczają jelita i pobudzają przemianę materii.
Nie należy ich jednak mylić z czereśniami, które mogą z kolei szkodzić trzustce.
Badania na University of Rochester Medical Center udowodniły, że czerwone winogrona posiadają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Są bogate w resweratrol - który działa: przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Jedzenie tych owoców pomaga obniżyć stan zapalny w trzustce oraz ogranicza wzrost guzów nowotworowych. Warto wiedzieć, że codzienna porcja czerwonych winogron to naturalna ochrona organizmu.
Z kolei badania American Diabetes Association przeprowadzone w 2024 roku - potwierdziły, że cenne są także bataty. Słodkie ziemniaki wspierają pracę trzustki, pomagają stabilizować poziom cukru we krwi i nie obciążają układu pokarmowego.
Naturalnym probiotykiem, który usprawnia pracę układu immunologcznego - jest jogurt. Wspiera układ trawienny i pomaga w walce ze stanami zapalnymi trzustki. Stawiając na odtłuszczone produkty, jak: jogurt grecki czy maślanka - zmniejszamy obciążenie tłuszczowe, co jest ważne w profilaktyce chorób trzustki.
Trzustka odpowiada za trawienie i poziom cukru we krwi - gdy pojawia się stan zapalny, to rośnie ryzyko raka.
Jest kilka zasad, których warto przestrzegać:
- jeść częściej mniejsze porcje - od pięciu do siedmiu posiłków na dobę
- dietę opieramy na produktach zawierających białko, z małą zawartością tłuszczu: chudy twaróg, odtłuszczone mleko, piana z białka jaj, niskotłuszczowe gatunki mięs i uboga w tłuszcz ryba
- zdecydowanie lepsze będą dania: gotowane - także na parze w folii aluminiowej, pieczone w folii i duszone bez uprzedniego obsmażania
- warto stosować łagodne przyprawy, jak: wanilia, koper, cynamon, natka pietruszki, sok z cytryny
- nie należy używać ostrych przypraw: pieprzu, papryki, chili.