„Zjedz mięso zostaw ziemniaczki” – niemal każdy pamięta z dzieciństwa to zdanie. Można też zrobić na odwrót, ale lepiej nie łączyć tych elementów – zwłaszcza, jeżeli mięso jest tłuste. Oto czym może skutkować tradycyjny, niedzielny obiad.

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czyli wzdęcia i gazy - to efekt gnicia i fermentacji. Te procesy nasilają się, gdy połączymy ziemniaki z tłustymi produktami - na przykład słynnym schabowym lub wieprzowym kotletem mielonym - co spowalnia trawienie, czyli powoduje zaleganie jedzenia w jelitach.

Stąd problemy takie jak:

  • zgaga,
  • odbijanie,
  • uczucie ciężkości w żołądku. 


Polewanie "ziemniaczków masełkiem" - także nie wychodzi nam na zdrowie, bo obciąża trzustkę.

Dlaczego zostawiać ziemniaczki?

Nie ma powodu, żeby rezygnować z ziemniaków - zwłaszcza, że są źródłem:

  • błonnika,
  • witaminy C,
  • fosforu,
  • cynku,
  • magnezu,
  • jodu,
  • miedzi,
  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • folianów,
  • beta-karotenu.


Jeżeli chcemy w pełni cieszyć się ich właściwościami - warto zmienić im towarzystwo na talerzu. Zamiast tłustego - chude mięso drobiowe, albo ryby i warzywa.

Najbardziej wartościowe są ziemniaki gotowane z w mundurkach lub na parze.