Każdego dnia tracimy około 2,5 litra wody – najszybciej w czasie upalnych dni. Jeśli nie będziemy odpowiednio uzupełniać płynów, narazimy się poważne komplikacje.
Nasz organizm bez wody nie funkcjonuje. Stanowi ona kluczowy składnik odżywczy dla każdej komórki organizmu i jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych. Reguluje temperaturę ciała i służy do transportowania oraz metabolizowania węglowodanów i białek. Wspomaga cały nasz układ wydalniczy, dzięki czemu usuwane są niepotrzebne składniki i toksyny. Istotnie amortyzuje stawy.
- przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek ciała,
- wspomaga trawienie,
- wypłukuje bakterie z pęcherza,
- normalizuje ciśnienie krwi,
- chroni narządy i tkanki,
- utrzymuje równowagę elektrolitową,
- buduje przestrzenie stawowe, więc zapobiega zapaleniom stawów i bólom pleców,
- chroni mózg, rdzeń kręgowy, tkanki i narządy,
- wzmacnia produkcję neuroprzekaźników, usprawnia pamięć, a także spowalnia proces starzenia.
- wyczerpanie cieplne lub zagrażający życiu udar słoneczny,
- problemy z nerkami — powstanie kamieni nerkowych, niewydolności nerek czy infekcji dróg moczowych,
- napady padaczkowe,
- skurcze mięśni,
- niskie ciśnienie,
- arytmie,
- utrata przytomności,
- dezorientacja, a nawet zaniki pamięci,
- wstrząs hipowolemiczny spowodowany małą objętością krwi i spadkiem ilości tlenu w ciele.
Jedz produkty zawierające dużą ilość wody:
- ogórki i seler naciowy (96 proc.),
- pomidory, cukinia, (95 proc.),
- sałata, papryka i marchew (ok. 90 proc.).
- arbuzy, truskawki, melony (ponad 90 proc.), grejpfruty, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, ananasy czy borówki.
Źródło: zdrowie.pap.pl