Każdego dnia tracimy około 2,5 litra wody – najszybciej w czasie upalnych dni. Jeśli nie będziemy odpowiednio uzupełniać płynów, narazimy się poważne komplikacje.

Nasz organizm bez wody nie funkcjonuje. Stanowi ona kluczowy składnik odżywczy dla każdej komórki organizmu i jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych. Reguluje temperaturę ciała i służy do transportowania oraz metabolizowania węglowodanów i białek. Wspomaga cały nasz układ wydalniczy, dzięki czemu usuwane są niepotrzebne składniki i toksyny. Istotnie  amortyzuje stawy.

Rola wody w organizmie:

  • przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek ciała,
  • wspomaga trawienie,
  • wypłukuje bakterie z pęcherza,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • chroni narządy i tkanki,
  • utrzymuje równowagę elektrolitową,
  • buduje przestrzenie stawowe, więc zapobiega zapaleniom stawów i bólom pleców, 
  • chroni mózg, rdzeń kręgowy, tkanki i narządy, 
  • wzmacnia produkcję neuroprzekaźników, usprawnia pamięć, a także spowalnia proces starzenia.


Skutki odwodnienia organizmu:

  • wyczerpanie cieplne lub zagrażający życiu udar słoneczny,
  • problemy z nerkami — powstanie kamieni nerkowych, niewydolności nerek czy infekcji dróg moczowych,
  • napady padaczkowe, 
  • skurcze mięśni, 
  • niskie ciśnienie,
  • arytmie,
  • utrata przytomności, 
  • dezorientacja, a nawet zaniki pamięci, 
  • wstrząs hipowolemiczny spowodowany małą objętością krwi i spadkiem ilości tlenu w ciele.

Jedz produkty zawierające dużą ilość wody: 

  • ogórki i seler naciowy (96 proc.), 
  • pomidory, cukinia, (95 proc.), 
  • sałata, papryka i marchew (ok. 90 proc.). 
  • arbuzy, truskawki, melony (ponad 90 proc.), grejpfruty, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, ananasy czy borówki.


 Źródło: zdrowie.pap.pl