Czym gasić pragnienie i po jakie potrawy sięgać, gdy termometry oscylują wokół 30 stopni? Skomponuj swój własny jadłospis!
Mimo że latem mamy mniejszy apetyt, nie zapominajmy o dostarczaniu organizmowi potrzebnych składników odżywczych w diecie. O tej porze roku zadbajmy o zdrowe, lekkie menu, bogate w sezonowe składniki. Co powinno znaleźć się na naszych talerzach w upalne dni? I na jaką alternatywę dla napojów kolorowych postawić?
Niegazowana, musująca, silnie gazowana - woda, najzdrowszy i najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia. Jeżeli jednak nie lubisz jej smaku, możesz go urozmaicić, dodając ulubione owoce. Zwłaszcza latem wybieraj te, które są dostępne tylko w tym sezonie, np. truskawki lub maliny, w dowolnej formie: wyciśniętego soku, w plastrach lub całości. Niezależnie od pory roku polecamy klasyczną lemoniadę. Potrzebna Ci będzie tylko woda i sok z cytryny (oraz cukier, jeśli wolisz smak słodko-kwaśny). Przygotuj napój na noc, włóż go do lodówki i ciesz się chłodzącą lemoniadą o poranku - śmiało może konkurować z mrożoną kawą. Do domowej wody smakowej idealnie pasuje kilka listków mięty.
Z rana, gdy czasu zawsze jest za mało, a zapotrzebowanie kaloryczne organizmu wysokie, postaw na śniadanie, które zapewni instant zastrzyk energii. Źródło potrzebnych witamin i przeciwutleniaczy stanowią zdrowe koktajle przygotowane na bazie wody, mleka lub napojów roślinnych. By posiłek był maksymalnie pożywny, warto dodać węglowodany w postaci płatków owsianych albo kaszy jaglanej. Zdrowy tłuszcz zapewni siemię lniane, a białko - orzechy, zarówno ziemne, jak i włoskie. Składniki zmiksuj w blenderze, nie zapominając o słodkich sezonowych dodatkach takich jak borówki, morele czy jagody. Wolisz wytrawne śniadania? Zblenduj pół szklanki płatków owsianych, 500 ml maślanki i pół awokado, a całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Pomysł na lunch, gdy za oknem panuje skwar? Lekka sałatka z sezonowych warzyw, a jest z czego wybierać. Bób, brokuły, cukinia, kapusta, pomidory - właśnie latem warzywniaki mają szczególnie dużo do zaoferowania. Surowe warzywa świetnie zdają egzamin jako przekąski. Chrupiąca kalarepa lub młoda marchewka to idealna propozycja na drugie śniadanie. Komponując tradycyjny obiad, pamiętaj o fasolce szparagowej i kalafiorze.
Wytrawne zupy na zimno skutecznie gaszą pragnienie i głód. Do przygotowania chłodnika przyda Ci się jogurt, kefir, maślanka albo zsiadłe mleko. Najpopularniejsza wersja zimnej zupy bazuje na botwince, której zawdzięcza głęboki, różowy kolor. Do chłodnika obowiązkowo dodaj rzodkiewkę, ogórek, pęczek szczypioru, jajko i dużą ilość kopru. Jeżeli nie przepadasz za burakami, w ich miejsce dodaj więcej ogórka, startego lub pokrojonego w kostkę. Co powiesz na kulinarną podróż do Hiszpanii, której mieszkańcy w upały jedzą gazpacho? Andaluzyjska zupa zachwyca intensywnym smakiem pomidorów w towarzystwie papryki i ogórków. To dobra opcja dla fanów pikantnej kuchni.