Upały wracają do Polski. W niektórych miejscach temperatura może sięgnąć nawet do 36 stopni Celsjusza. Zobacz kiedy powinieneś najbardziej uważać i jak się chronić przed negatywnymi skutkami wysokich temepratur?

Upał w niektórych miejscach Polski może przekroczyć 35 stopni Celsjusza /Andrzej Grygiel /PAP

Nadciągające masy upalnego powietrza znad Afryki dadzą się dziś we znaki mieszkańcom województw: świętokrzyskiego, małopolskiego, lubelskiego i podkarpackiego. Dziś temperatura tam będzie sięgać 30 stopni Celsjusza. 

Jeszcze cieplej będzie w czwartek. Znów najgoręcej na południu kraju: w woj. śląskim, małopolskim, świętokrzyskim i podkarpackim. Termometry wskażą jednak powyżej 30 stopni Celsjusza także w Lubelskiem, Łódzkiem, Mazowieckiem i Podlaskiem.

Podczas upałów trzeba ograniczyć przebywanie w pełnym słońcu, zwłaszcza między 9 a 17. Jeżeli mamy coś do załatwienia  podczas dnia – powinniśmy to zrobić wcześnie rano, albo późnym popołudniem. Jeżeli już wychodzimy na zewnątrz, powinniśmy pamiętać o czapce lub parasolu, który ochroni nas przed słońcem.

Szczególnie powinny uważać osoby starsze i te, które maja problemy z układem sercowo-naczyniowym. Podczas długiego przebywania na słońcu mogą pojawić się zawroty głowy, nudności, złe samopoczucie.

W czasie upałów trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Pocimy się, żeby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, dlatego jesteśmy bardziej narażeni na odwodnienie. Powinniśmy pić dużo wody, najlepiej niegazowanej. Dobrze jest też dodać do niej trochę soku, albo cytrynę, mięte, czy odrobinę soli. To sprawi, że woda na dłużej zatrzyma się w naszym organizmie. Podczas upałów powinniśmy unikać napojów alkoholowych, które odwadniają organizm.

Na upal najlepsze jest luźne, przewiewne ubranie, które nie przylega do ciała. Osoby o jasnej karnacji powinny też pamiętać o kremie z filtrem.

Pamiętajmy też o właściwej diecie. Trawienie jest wysiłkiem dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy jeść jak najwięcej lekkostrawnych potraw, owoców, warzyw i sałatek. Podczas upałów stanowczo trzeba unikać potraw smażonych, pieczonych i dużej ilości mięsa.

(ag)