Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega alergików. W partii chrupek kukurydzianych – które miały być bezglutenowe – wykryto to białko roślinne, występujące w niektórych zbożach. U osób z nietolerancją glutenu, po zjedzeniu produktu mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego.
Obecność glutenu wykryto w produkcie: Chrupki kukurydziane SMA KOTEK. Produkt bezglutenowy 100 g, z numerem partii: 11.2025 C0 507 i terminem ważności: 11.2025 r. Producentem jest: TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, Kunów, 27- 415.
"W wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w określonej poniżej partii chrupek kukurydzianych oznakowanych jako bezglutenowe. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" - czytamy na stronie GIS.
Producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji, dotyczącej wykrycia zawartości glutenu na poziomie 74,0 mg/kg (niepewność 14,8) w próbce produktu oznakowanego sformułowaniem "bezglutenowy" - rozpoczął działania prewencyjne:
- Poinformował odbiorców.
- Wstrzymał sprzedaż do czasu wyjaśnienia sprawy.
Sprawa jest w toku, a osoby z alergią lub nietolerancją glutenu - proszone są o unikanie chrupek wskazanych w komunikacie.
Na gluten źle reagują osoby z:
- celiakią - czyli autoimmunologiczną chorobą trzewną,
- nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną na gluten,
- alergią pokarmową IgE-zależną na białka pszenicy - nazywaną w skrócie alergią na pszenicę.
Na osoby, zmagające się z celiakią - gluten działa toksycznie. Jego spożywanie powoduje choćby uszkadzanie kosmków jelitowych - odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.
Wśród objawów celiakii wymienić można:
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- biegunki
- chudnięcie,
- zaburzenia rozwoju - w przypadku dzieci,
- obniżony nastrój.
Reakcjami, związanymi z nadwrażliwością pokarmową na gluten są z kolei:
- katar,
- migrena,
- zmęczenie,
- problemy skórne,
- problem z utratą masy ciała,
- obniżony nastrój lub depresja.
Te dolegliwości mogą wystąpić nawet dopiero po 72 godzinach od spożycia glutenu. Znacznie szybciej, bo już do dwóch godzin - odczujemy kontakt z tym alergenem, w przypadku alergii na pszenicę.
Mogą pojawić się:
- biegunka,
- wymioty,
- wodnisty katar,
- pokrzywka lub inne zmiany skórne,
- wstrząs anafilaktyczny.