Główny Inspektorat Sanitarny regularnie informuje o produktach wycofywanych z rynku z powodu zagrożenia dla zdrowia konsumentów. W ostatnim czasie GIS zdecydował o usunięciu z obrotu kolejnych artykułów, które nie spełniały norm bezpieczeństwa.

Powody wycofania produktów są różne. Najczęściej dotyczą wykrycia substancji szkodliwych, obecności bakterii, nieprawidłowego oznakowania lub zanieczyszczeń chemicznych.

W przypadku żywności najczęściej chodzi o obecność alergenów niewskazanych na etykiecie, wykrycie bakterii takich jak Salmonella czy Listeria, a także nadmierne ilości pestycydów lub metali ciężkich.

Konsumenci powinni na bieżąco śledzić komunikaty GIS-u. W przypadku posiadania artykułów objętych ostrzeżeniem, zwykle można je zwrócić do sklepu na podstawie paragonu.

W razie wystąpienia objawów zdrowotnych po spożyciu lub użyciu podejrzanego produktu, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Co ostatnio wycofano ze sprzedaży? Sprawdź najnowszy komunikat GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Ich spożycie zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Chodzi o produkt: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M o numerze partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025 z kodem na skorupce: 1PL30031310.

Producentem jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.

Nie należy spożywać wspomnianej partii jaj i lepiej skontaktować się z lekarzem, w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowegoMogą to być:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty.


W przypadku wystąpienia objawów zatrudnia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

TU PRZECZYTASZ WIĘCEJ O PRODUKTACH WYCOFANYCH ZE SPRZEDAŻY