Zanim zostaną dodane do ciast – trafiły do laboratorium. Fundacja Pro-Test sprawdziła produkty, które mogą odgrywać istotną rolę na świątecznym stole. Dwanaście próbek maku i pięć skórek pomarańczowych zostało przeanalizowanych w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Co lepiej dodać do deseru?

Okazuje się, że lepszym wyborem może być makowiec. Tylko w jednym z dwunastu opakowań - znaleziono glifosat, czyli o środek chwastobójczy. Z kolei w czterech z pięciu próbek skórki pomarańczowej - wykryte zostały pestycydy: od dwóch do nawet siedmiu różnych szkodliwych substancji.

Wśród nich imazalil - środek grzybobójczy, stosowany do zabezpieczania cytrusów podczas transportu, który działa jak konserwant - zapobiega psuciu się pomarańczy. Badania na zwierzętach wykazały, że przy wysokich dawkach powoduje nowotwory, np. wątroby i może zaburzać układ hormonalny.

Inną substancją chemiczną, która może wzbudzać niepokój - jest chloropiryfos, jeden z najbardziej kontrowersyjnych pestycydów. Działa na układ nerwowy owadów, ale u ludzi mechanizm jest podobny. Ta substancja może hamować działanie enzymu odpowiedzialnego za prawidłowe jego funkcjonowanie.

Badania pokazywały już, że narażenie na chloropiryfos w środowisku - na przykład wśród osób mieszkających blisko pól uprawnych - wiązało się z: problemami w rozwoju neurologicznym dzieci, mniejszą masą urodzeniową, niższym IQ czy zaburzeniami uwagi.

Trzeba zaznaczyć, że dzieci i kobiety w ciąży - to grupy szczególnie narażone na niepożądane działanie pestycydów, zwłaszcza tych mających wpływ na pracę układu nerwowego.

Mak czy skórka pomarańczowa?

Czy mniejsze zanieczyszczenie, to jedyny powód - żeby to właśnie mak królował na świątecznym stole? Warto też wziąć pod uwagę właściwości maleńkich ziarenek:

  • wspierają zęby i kości - to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł wapnia,
  • wspomagają pracę jelit - duża ilość błonnika,
  • wspierają serce - to miks nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz polifenoli, a badania pokazują, że taka kombinacja może obniżać poziom LDL ("złego" cholesterolu) i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • dodają energii - w związku z wysoką kalorycznością, ale to "dobre kalorie": białko, zdrowe tłuszcze i wartościowe minerały,
  • działają pozytywnie na układ nerwowy i odporność - ze względu na zawartość magnezu, żelaza i cynku,
  • działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie - ekstrakty z maku potrafią hamować enzymy związane ze stanami zapalnymi.



Jeżeli natomiast chodzi o skórkę pomarańczową - to poza wykrytą w niej dużą ilością szkodliwych substancji, trudno znaleźć jakieś właściwości. Jedyną może być smak, choć i tak niekoniecznie pomarańczy. Okazuje się, że w dodawanej do ciast skórce kandyzowanej - samej skórki jest zaledwie 49 proc. - reszta to syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości i konserwant: dwutlenek siarki. Lepszym wyborem będzie więc czysta skórka.