Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C jest witaminą, której człowiek nie syntetyzuje, jak również nie ma zdolności jej magazynowania. Musi być zatem dostarczana z pożywieniem w odpowiednich ilościach. Jakie pełni funkcje w naszym organizmie oraz w czym objawia się jej niedobór – objaśnia dr Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.


Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Bierze udział:

  • w syntezie kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny, co wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się ran i zrastania kości
  • w przemianie aminokwasów
  • we wchłanianiu niehemowego żelaza oraz w gromadzeniu tego pierwiastka w szpiku kostnym, śledzionie i wątrobie, co zapobiega niedokrwistości
  • w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
  • w zachowaniu potencjału oksydacyjno-redukcyjnego w komórce i w transporcie elektronów
  • w działaniu ochronnym wobec witaminy E
  • w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne
  • w niszczeniu rodnika tlenowego, hydroksylowego, tlenu singletowego oraz nadtlenków.


W przypadku witaminy C objawy jej niedoborów są zróżnicowane w zależności od ilości dostarczonej z pożywieniem oraz od indywidualnych reakcji organizmu na jej niedostateczne spożycie. Najczęstszymi objawami niedoboru witaminy C są:

  • zaburzenia w tworzeniu kolagenu
  • zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwość wystąpienia krwawych wybroczyn w różnych narządach
  • niedokrwistość
  • zmniejszona odporność na infekcje
  • ogólne osłabienie organizmu, bóle mięśni, zmęczenie, brak apetytu
  • zmiany w dziąsłach - obrzmienie, krwawienie dziąseł.


Witamina C w większych pojedynczych dawkach nie jest toksyczna, jednakże spożywana w większych ilościach przez dłuższy czas u niektórych ludzi może się przyczyniać do powstawania kamieni w nerkach i częstszego oddawania moczu.

Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta pod wpływem stresu, u starszych osób, u osób palących papierosy oraz u alkoholików.

Źródłem witaminy C w diecie są warzywa, owoce i ich przetwory.

Zawartość witaminy C w 100g wybranych produktów spożywczych

natka pietruszki178 mg
papryka czerwona144 mg
brukselka94 mg
brokuły83 mg
porzeczki czarne182,2 mg
truskawki66 mg
kiwi59 mg
pomarańcze49 mg

Źródło:
Dr inż. Beata Przygoda
Kierownik Pracowni Witamin w Instytucie Żywności i Żywienia