Maliny pomagają przy infekcji i wzmacniają organizm po wysiłku fizycznym. Zdrowe kości i zęby oraz sprawny umysł pomogą nam zachować truskawki, które w upalne dni świetnie też ugaszą pragnienie. Rzodkiewki z kolei doskonale nadają się na lekką, niskokaloryczną przekąskę. Im większe bogactwo świeżych owoców i warzyw na talerzu, tym większy pożytek dla zdrowia naszego i naszych pociech. Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i dorosłych.

Codzienna dieta powinna być różnorodna, odpowiednio zbilansowana i wzbogacona o lokalne sezonowe owoce i warzywa, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd, oraz zapewniają właściwą ilość energii. W świeżych, obecnie dostępnych produktach znajduje się wiele cennych składników i witamin, które szczególnie o tej porze roku powinny trafiać na nasze talerze w różnych wariantach.

Na piękny uśmiech i sprawny umysł

Truskawka to drugi, po jabłku, najbardziej ulubiony krajowy owoc naszych dzieci, jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii "Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!". Truskawki zawierają witaminy C, A oraz z grupy B, a także cenne składniki mineralne, jak żelazo, kwas foliowy, magnez, mangan oraz wapń i fosfor, odpowiadające za wzmocnienie kości i zębów. Są zalecane w diecie osób narażonych na stres. Zawarty w tych owocach potas polepsza koncentrację i poprawia refleks. Truskawki gaszą też pragnienie i wzmagają apetyt, a dzięki temu, że mają mało kalorii, za to sporo błonnika, są bardzo sycące. Owoce te stanowią świetną bazę dla deserów, zamiast tradycyjnych słodyczy.

LODY TRUSKAWKOWO-JAGLANE

Doskonały deser do samodzielnego przygotowania przez dzieci pod okiem rodziców.

Składniki:

·       2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

·       200 ml jogurtu naturalnego

·       1 dojrzała brzoskwinia lub morela

·       1 szklanka truskawek

·       1 łyżka rodzynek namoczonych w wodzie

·       1 łyżka erytrolu lub innego zamiennika cukru (opcjonalnie)

·       1 szczypta soli

Sposób przygotowania: wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Zamroź je w pojedynczych silikonowych foremkach dla dzieci lub w formie do ciasta, np. keksówce. Jeżeli decydujesz się na dużą formę, mieszaj lody kilkukrotnie w trakcie zamarzania, inaczej zbrylą się i ciężko będzie je porcjować́. Po kilku godzinach są gotowe.

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 

Propozycja deseru, do przygotowania którego można zaangażować dzieci.

Składniki:

Masa serowa:

·       250 g twarogu

·       ½ szklanki wrzątku

·       1 łyżeczka proszku agar-agar

·       1 łyżeczka stewii

·       kilka kropli olejku waniliowego

Sposób przygotowania: do wrzątku wsyp agar-agar i rozmieszaj; gdy napar lekko przestygnie, dodaj go do zmielonego twarogu ze stewią (roślina, którą można uprawiać w doniczce lub skrzynce balkonowej, jest trzy razy słodsza od cukru, będąc jego świetnym naturalnym zastępnikiem) i olejkiem waniliowym, następnie wszystko wymieszaj. Przełóż pierwszą warstwę do naczynia (możesz użyć tortownicy lub małych miseczek).

Masa owocowa:

·       2 szklanki truskawek

·       ½ szklanki gorącej wody (może to być też sok wiśniowy)

·       2,5 łyżeczki proszku agar-agar

Agar-agar rozpuść w wodzie lub soku, owoce zmiksuj, wszystko wymieszaj i ułóż jako drugą warstwę na zastygły sernik.

Po treningu i przy infekcji

Nic tak nie poprawia nastroju, jak miseczka świeżych malin. Są one cennym źródłem m.in. witamin C, E, B1, B2
i B6 oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo
. Ze względu na swoje właściwości stanowią idealną przekąskę po wysiłku fizycznym oraz przy osłabieniu psychicznym. Wykorzystuje się je także jako środek na przemianę materii, w leczeniu anemii i przy infekcjach. Latem królują w prostych i smacznych deserach oraz lekkich potrawach, w których gustują najmłodsi.

TARTA Z OWOCAMI LETNIMI

Składniki:

Ciasto:

·       230 g mąki orkiszowej razowej

·       60 g cukru pudru

·       150 g masła

·       szczypta soli

Owoce:

·       500 g malin (można je zastąpić jeżynami, jagodami lub borówkami). Jeżeli były mrożone, odcedź je przed pieczeniem

·       6 łyżek miodu lub dowolnego słodkiego syropu (np. malinowego, truskawkowego, wiśniowego)

·       3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania: wymieszaj składniki na ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut o temp. 180 stopni C. Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną. Następnie masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór). Tartę włóż do piekarnika i piecz ciasto do czasu, aż delikatnie zbrązowieje (około 15 minut).

Na odporność i poprawę koncentracji

Rzodkiewka, choć mała i niepozorna, zaskakuje swoim cennym składem. Zawiera witaminy A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę, a za to niewiele kalorii. Wzmacnia odporność, usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Rzodkiewka polecana jest przy niestrawności, łagodzi także dolegliwości zgagi, pobudza łaknienie oraz trawienie, przez co z powodzeniem może stanowić doskonałą niskokaloryczną przekąskę, np. jako dodatek do kanapek lub sałatek.

RZODKIEWKOWE TULIPANKI 

Smaczna i chrupiąca przekąska, którą dzieci mogą przygotować samodzielnie pod okiem rodziców.

Składniki:

·       kilka rzodkiewek 

·       łyżeczka masła 

·       szczypta soli 

Sposób przygotowania: rzodkiewki dokładnie umyj, a następnie natnij ich bulwy na krzyż od góry, w powstałe "szpary" nałóż odrobinę masła i posyp szczyptą soli.

Źródło: Kampania informacyjno-edukacyjna "Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!"