Zbliża się jesień. Dni są coraz krótsze, coraz bardziej pochmurne. Tymczasem witamina D, o której znaczeniu na przykład dla zdrowia kości wiadomo od dawna, wytwarza się w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Jej braki można uzupełniać właściwą dietą, bogatą na przykład w produkty mleczne.
Witamina D pełni szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Odpowiada za prawidłową mineralizację kości i zębów, wzmacnia nasz szkielet. Wspomaga układ krążenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Bo ważna dla naszego zdrowia jest zwłaszcza witamina D3 produkowana w skórze pod wpływem słońca. Koniecznie korzystajmy z codziennych spacerów, szczególnie między godziną 9.00 a 15.00.
Niedobór tej witaminy skutkuje krzywicą wśród dzieci i osteoporozą wśród dorosłych, a także zmęczenie, apatię, brak codziennej energii. Faktem jest, że od września do kwietnia powinniśmy ją suplementować w postaci witamin.
Dobrze jest tak skonstruować dietę całej rodziny, by nie zabrakło w niej ryb - szczególnie śledzia, makreli, sardynek, łososia i węgorza. W mniejszych ilościach występuje również w tłustym mleku i produktach mlecznych - maśle i serach żółtych.
Bogatym jej źródłem jest też żółtko oraz wątróbka.