Sezon jesienno-zimowy sprzyja zachorowaniom. Często potrzebna jest antybiotykoterapia. Jak wspomagać swój organizm podczas terapii antybiotykami? Zadbajmy o właściwą dietę i przyjmowanie probiotyków.
Antybiotyki niszczą dobre bakterie w jelitach. Niestety sprzyja to rozwojowi grzybów i wirusów. Zaburzenia flory bakteryjne mogą też powodować osłabienie, spadek odporności, alergie, problemy z układem trawiennym (biegunki, bóle brzucha).
Zmniejsz ilości węglowodanów. Najprościej ograniczając słodycze i słodkie napoje. Uważajmy też na makarony i pieczywo. Unikaj cytrusów. Osłabiają działanie antybiotyków.
Jedz warzywa oraz chude mięso. Dostarczą odpowiedniej ilości witamin, mikroelementów oraz białka To substancje niezbędne do regeneracji organizmu.
Jest wiele domowych sposobów na wzmocnienie odporności. Między innymi włączenie do codziennej diety miodu - przyrządzony z łyżeczki miodu, rozpuszczonego w 1/3 szklanki letniej wody i wymieszanego z połową łyżeczki cynamonu.
Naszą odporność poprawią również kiszonki - codziennie zjedz garść kiszonej kapusty, jednego kiszonego buraka albo dwa ogórki. Kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, witamin C, A, E i K i z grupy B. Wzmacniają odporność i regenerują organizmu. Mają także dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit i zapobiega wzdęciom.
W czasie leczenia antybiotykiem zadbaj o kondycję swoich jelit i pamiętaj o regularnym stosowaniu probiotyków. Najlepiej dobór produktu skonsultować z lekarzem. Co ważne, trzeba koniecznie stosować zalecenia producentów obecne na opakowaniu - złaszcza dotyczące przechowywania.