Czerwcowe słońce przebijające się przez chmury, a zwłaszcza wysoka temperatura będą sprzyjać wyjazdom w tereny zielone. W najbliższych dniach objawy alergiczne najbardziej będą dokuczać uczulonym na trawy.

Przed nami lato, czyli nadal wdychamy pyłek traw, babki, komosy, szczawiu, pokrzywy oraz spodziewajmy się wzrostu stężenia alergennych zarodników grzybów, które mogą nasilać objawy alergii pyłkowej.  

Aktualnie najsilniejsze objawy mogą odczuwać osoby uczulone na TRAWY, ponieważ w drugiej połowie czerwca i na początku lipca występuje główny sezon pyłkowy tych niepozornych roślin.

Wdychanie alergennego pyłku jest w tym roku dodatkowo nasilone, ponieważ w wielu miejscach nadal nie zostały skoszone trawniki. Alergicy powinni zdecydowanie unikać przebywania w takich miejscach, pomimo, że wysokie trawy ładniej wyglądają, niż ścięte często do gruntu trawniki.

Stężenia pyłku traw wahają się od średniego do wysokiego, ale w najbliższych dniach wartości te będą wzrastać. Stężenie pyłku pokrzywy, szczawiu i babki utrzymuje się na niskim poziomie. Jedynie podczas spodziewanych intensywnych opadów deszczu oraz bezpośrednio po nich powietrze będzie wolne od pyłku roślin.

Stężenie zarodników grzybów Cladosporium waha się między średnim, a wysokim, a zarodników Alternaria jest niskie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Szczegółowe komunikaty na stronie Polskiej Sieci Aerobiologicznej oraz na profilu na Facebooku.