Obawa przed pestycydami może odbierać ochotę na owoce i warzywa. Wspominaliśmy już, że według badań najbardziej zanieczyszczone są choćby: truskawki, szpinak, jarmuż, winogrona czy papryka. A co możemy jeść bez obaw? Po "Brudnej Dwunastce" przyszedł czas na "Czystą Piętnastkę" czyli ranking organizacji Environmental Working Group.
Często pojawiają się ostrzeżenia dotyczące tego, że w niektórych produktach mogą znajdować się pozostałości substancji chemicznych, stosowanych do zwalczania: szkodników, chwastów czy grzybów. Według badań, aż 70 proc. owoców i warzyw dostępnych w sprzedaży zawiera ślady pestycydów, co może mieć poważne konsekwencje zdrowotne:
- zaburzenia hormonalne
- alergie
- ryzyko rozwoju nowotworów
- uszkodzenia układu nerwowego
Ku przestrodze i aby zachować odpowiednią czujność - powstała "Brudna Dwunastka", czyli zestawienie najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw. Teraz czas na wolną od chemii "Czystą Piętnastkę":
- awokado - pierwsze miejsce ma najczystszy owoc ze zdrowymi tłuszczami
- kukurydza - druga na podium
- ananas - słodki smak w pierwszej trójce
- cebula - często stosowana w kuchni i na szczęście nieskażona
- papaja
- groszek cukrowy - mrożony
- szparagi - siódme miejsce jest potwierdzeniem, ze to samo zdrowie
- melon miodowy
- kiwi
- kapusta
- arbuz - soczysty miąższ nie zawiera szkodliwych związków ochrony roślin
- grzyby
- mango
- bataty - słodkie ziemniaki
- marchew - zamyka listę "Czystej Piętnastki"
Według amerykańskiej organizacji ekologicznej Environmental Working Group - po przebadaniu ponad 45 tys. próbek, w 65 proc. owoców i warzyw z "Czystej Piętnastki" nie znaleziono śladów pestycydów. W nieco ponad 10 proc. były pozostałości dwóch lub więcej środków chemicznych - ale w żadnym produkcie z rankingu nie wykryto więcej niż trzy substancje.
Trzeba też zwrócić uwagę na to, że mowa o produktach cennych dla zdrowia, choćby ze względu na:
- zdrowe tłuszcze - awokado
- witaminę C - kiwi, papaja
- działanie przeciwzapalne - kapusta, cebula
Warto też nie zniechęcać się rankingami i nie odrzucać zupełnie produktów spoza czystej listy. Trzeba pamiętać, żeby kupować je z ekologicznych źródeł, od sprawdzonych dostawców, a także sięgać po owoce i warzywa sezonowe oraz zawsze myć je dokładnie.