Zdaniem badaczy z USA, pestycydy tworzą rodzaj koktajlu rakotwórczego, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na takie nowotwory jak białaczka czy rak pęcherza moczowego. W artykule opublikowanym w czasopiśmie naukowym "Frontiers in Cancer Control and Society" udowodniono, że najbardziej zagrożone są osoby mieszkające na terenach rolniczych.
Jak zauważa główny autor badania, mieszanie różnych pestycydów zwiększa ryzyko zachorowania na raka: W realnym świecie mało prawdopodobne jest, aby ludzie byli narażeni na działanie pojedynczego pestycydu, lecz raczej na działanie mieszanki pestycydów w swoim regionie - wyjaśnił Isain Zapata, adiunkt w College of Osteopathic Medicine na Rocky Vista University w Kolorado (USA).
Dlatego analizie poddano aż 69 powszechnie stosowanych pestycydów. Zespół badaczy udowodnił, że w przypadku osób regularnie narażonych na pestycydy, ryzyko zachorowania na białaczkę i raka pęcherza moczowego w ciągu całego życia było większe niż w przypadku palaczy.
Znaczenie miał również czynnik geograficzny - ryzyko zachorowania na raka wywołanego pestycydami było najwyższe w rozwiniętych rolniczo rejonach Stanów Zjednoczonych, takich jak środkowy zachód.
Źródło: Penn State Extension