Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group w nowym raporcie ujawniła owoce i warzywa z największym stężeniem pestycydów. Według najnowszych badań ich pozostałości zawiera aż 70 proc. produktów.
Mają chronić rośliny przed szkodnikami - ale przy okazji mogą szkodzić zdrowiu. Specjaliści przygotowali listę owoców i warzyw bogatych nie tylko witaminy, ale też pozostałości po środkach chemicznych.
Te substancje nie szkodzą od razu po zjedzeniu, ale mogą odkładać się w organizmie i mieć na niego negatywny wpływ w przyszłości, powodując:
- zaburzenia hormonalne
- problemy z układem nerwowym wzrost ryzyka wystąpienia nowotworów
- alergie i choroby układu oddechowego
"Brudna Dwunastka" zawierająca najwięcej pestycydów to:
- truskawki
- szpinak
- jarmuż
- papryka
- winogrona
- fasolka szparagowa
- brzoskwinie
- jabłka
- gruszki
- borówki amerykańskie
- wiśnie
- nektarynki
Nawet 95 proc. testowanych próbek tych produktów zawierało ślady substancji chemicznych.
Płukanie zwykle nie wystarczy - ze względu na to, że te środki często są odporne na samą, czystą wodę.
Rozwiązaniem może być kąpiel wodna z dodatkiem: sody oczyszczonej, soli lub soku z cytryny. Można też przygotować spray z wyciągiem z pestek grejpfruta - mieszając go w rozpylaczu z: szklanką wody, szklanką octu i łyżką sody oczyszczonej. Następnie należy spryskać owoce i warzywa, odstawić na ok. godzinę i umyć pod bieżącą wodą.
Warto też kupować produkty pochodzące z ekologicznych upraw.
Natomiast na liście najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw znajdziemy:
- awokado
- kukurydzę
- ananasa
- cebulę
- papaję
- groszek mrożony
- szparagi
- melona
- kiwi
- kapustę
- mango
- ziemniaki
- marchew
Zwykle wystarczy obrać je ze skórki albo pozbawić liści - żeby uwolnić od szkodliwych pozostałości.