Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group w nowym raporcie ujawniła owoce i warzywa z największym stężeniem pestycydów. Według najnowszych badań ich pozostałości zawiera aż 70 proc. produktów.

Mają chronić rośliny przed szkodnikami - ale przy okazji mogą szkodzić zdrowiu. Specjaliści przygotowali listę owoców i warzyw bogatych nie tylko witaminy, ale też pozostałości po środkach chemicznych.

Te substancje nie szkodzą od razu po zjedzeniu, ale mogą odkładać się w organizmie i mieć na niego negatywny wpływ w przyszłości, powodując:

  • zaburzenia hormonalne
  • problemy z układem nerwowym wzrost ryzyka wystąpienia nowotworów
  • alergie i choroby układu oddechowego


"Brudna Dwunastka" zawierająca najwięcej pestycydów to:

  • truskawki
  • szpinak
  • jarmuż 
  • papryka
  • winogrona
  • fasolka szparagowa
  • brzoskwinie
  • jabłka
  • gruszki
  • borówki amerykańskie
  • wiśnie
  • nektarynki


Nawet 95 proc. testowanych próbek tych produktów zawierało ślady substancji chemicznych.

Jak pozbyć się pozostałości pestycydów?

Płukanie zwykle nie wystarczy - ze względu na to, że te środki często są odporne na samą, czystą wodę.

Rozwiązaniem może być kąpiel wodna z dodatkiem: sody oczyszczonej, soli lub soku z cytryny. Można też przygotować spray z wyciągiem z pestek grejpfruta - mieszając go w rozpylaczu z: szklanką wody, szklanką octu i łyżką sody oczyszczonej. Następnie należy spryskać owoce i warzywa, odstawić na ok. godzinę i umyć pod bieżącą wodą.

Warto też kupować produkty pochodzące z ekologicznych upraw.

Natomiast na liście najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw znajdziemy:

  • awokado
  • kukurydzę
  • ananasa
  • cebulę
  • papaję
  • groszek mrożony
  • szparagi
  • melona
  • kiwi
  • kapustę
  • mango
  • ziemniaki
  • marchew


Zwykle wystarczy obrać je ze skórki albo pozbawić liści - żeby uwolnić od szkodliwych pozostałości.