Chcesz być zdrowy i długo żyć? Jedz dużo owoców i warzyw. To wiemy od dawna, jednak teraz dzięki badaczom z University College London dowiadujemy się, co to znaczy "dużo". Wygląda na to, że powinniśmy dosłownie nie wychodzić z ogródka. Największe pożytki daje naszemu zdrowi aż... siedem porcji owoców i warzyw dziennie. Pisze o tym czasopismo "Journal of Epidemiology & Community Health".
Te wnioski to wynik trwających w latach 2001 - 2013 badań zwyczajów żywieniowych ponad 65 tysięcy Anglików w wieku co najmniej 35 lat. Pokazały one, że najlepiej żywić się owocami i warzywami aż siedem razy dziennie, a każda kolejna porcja więcej sprawia, że maleje ryzyko śmierci w dowolnym wieku i z dowolnych przyczyn. Siedem porcji owoców i warzyw dziennie daje maksymalny, aż 42-procentowy efekt, bez względu na płeć, wagę, czy aktywność fizyczną. Ryzyko śmierci z powodu choroby nowotworowej maleje przy tym o 25 procent, a z powodu chorób serca - o 31 procent.
Badania potwierdzają, że osoby, które stronią od warzyw i owoców odczują poprawę stanu zdrowia przy każdej kolejnej porcji. Jedzenie od jednej do trzech porcji warzyw i owoców zmniejsza bowiem ryzyko śmierci o 14 procent, trzech do pięciu porcji o 29 procent, a pięciu do siedmiu - o 36 procent. Wyniki te uwzględniają już różnice związane z wiekiem, płcią, wagą, aktywnością fizyczną, paleniem papierosów, czy spożyciem alkoholu.
Warzywa działają nawet lepiej niż owoce. Każda porcja świeżych warzyw dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci przeciętnie o 16 procent, każda porcja świeżych owoców o 4 procent. Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są zdrowe, ale rozmiary obserwowanych przez nas efektów są porażające - mówi pierwsza autorka badań, dr Oyinlola Oyebode z UCL. I dodaje: "czytelny przekaz jest następujący - im więcej jesz warzyw i owoców, tym większa szansa, że w dowolnym wieku pożyjesz dłużej".
Naukowcy mówią oczywiście o świeżych lub suszonych owocach i warzywach, te z puszki, z dodatkiem cukru się nie liczą, a nawet mogą zaszkodzić. Nie znaleziono też dowodów na pozytywne działanie soków owocowych.