Ser jest smaczny sam w sobie jako przekąska, dodawany do kanapek lub niezbędny składnik wielu popularnych potraw, jak pizza lub spaghetti. Specjalistka dietetyki mówi, która odmiana jest najzdrowsza.

Ser ma bogatą historię kulinarną, ludzie wytwarzają go od ponad 4000 lat, zauważa International Dairy Foods Association. Obecnie istnieje 2000 odmian. Czy powinien być częścią zdrowej diety?

Ser zdecydowanie ma swoje miejsce w diecie - mówi dietetyczka Natalie Rizzo, redaktorka działu żywienia w today.com. Głównym czynnikiem odstraszającym od jedzenia sera jest to, że zawiera tłuszcze nasycone. Ma też jednak inne korzystne składniki odżywcze, takie jak białko i wapń - tłumaczy i dodaje, że ser powstaje z mleka, które zawiera również takie składniki odżywcze jak: witamina A i witaminy z grupy B.

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma potrzeby unikania sera - chyba, że ktoś ma na niego alergię albo inne przeciwskazania zdrowotne (...) Najlepiej traktować ser jako dodatek do posiłku, a nie danie główne - zaznacza Allison Arnett, wykładowczyni nauk o żywieniu na Uniwersytecie w New Haven.

Który ser jest najzdrowszy?

W opinii dietetyczki Natalie Rizzo, najzdrowszym serem jest twaróg (ser wiejski). Ma mniej tłuszczów nasyconych i więcej białka niż większość innych serów - wyjaśnia ekspertka i zaleca sięgnięcie po odmianę o niskiej zawartości tłuszczu.

Wrapy z serem wiejskim stały się viralem na TikToku, ponieważ ludzie pieką ser w formie płaskiego chleba, a następnie składają go wokół innych składników. Są nawet "lody" z twarogu.

W kategorii najzdrowszych serów na drugim miejscu plasują się zazwyczaj sery miękkie, takie jak ricotta czy mozzarella, które wytwarzane są z mleka odtłuszczonego, dzięki czemu zawierają mniej tłuszczów nasyconych i są ogólnie zdrowsze - mówi Rizzo.

Według dietetyczki, innym dobrym wyborem jest ser feta, ponieważ ma naturalnie niską zawartość tłuszczu.

Źródło: today.com