Nie tyle lepszy wybór, co - jak się okazuje - całkiem zdrowy. Gorzka czekolada o zawartości powyżej 70% kakao, spożywana regularnie - poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie.
Flawanole to związki roślinne, które pomagają rozluźnić naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi. To powoduje obniżenie ciśnienia i mniejsze ryzyko zawału serca. W tabliczce gorzkiej czekolady jest ich nawet 2-3 razy więcej niż w mlecznej.
Flawanole mogą także zwiększać wrażliwość na insulinę - co na dłuższą metę może zmniejszać ryzyko cukrzycy.
Naukowcy z Harvardu analizowali zwyczaje plemion zamieszkujących wybrzeże Karaibów. Indianie Kuna wypijali dziennie ponad pięć filiżanek napoju bogatego w kakao. Zauważono, że praktycznie nie umierali z powodu: chorób serca, nowotworów czy cukrzycy.
Przeprowadzka do miast i zmiana diety - wpłynęły na ich stan zdrowia i wyższe wskaźniki ciśnienia.
Wystarczy już 6 g gorzkiej czekolady dziennie - czyli jedna, dwie małe kostki - aby zmniejszyć ryzyko chorób serca spowodowanych nadciśnieniem.
Trzeba jednak pamiętać, że choć gorzka czekolada jest zdrowa dla serca, poprawia pracę mózgu i pamięć - to jednak jest to także spora dawka kalorii. Spożywana w nadmiarze, może niekorzystnie wpływać na masę ciała.