Białko to niezbędny składnik odżywczy. Bez niego, nasz organizm nie potrafi funkcjonować. Dowiedz się, jakie pełni funkcje i jakie produkty są jego najlepszym źródłem.
Białka, nazywane też proteinami, są częścią każdej żywej komórki i tkanki, np. serca czy mięśni szkieletowych. Zbudowane są z "cegiełek" zwanych aminokwasami. Mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowego wzrostu, rozwoju i zdrowia człowieka - czytamy na portalu pacjent.gov.pl, który przygotował poradnik na ten temat:
Białko jest podstawowym makroskładnikiem niezbędny do życia. W ludzki organizmie pełni szereg istotnych funkcji:
- jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju
- jest potrzebne do procesów naprawy i wymiany "zużytych lub uszkodzonych" tkanek np. w trakcie gojenia się ran
- jest niezbędne do produkcji wielu związków, które regulują pracę organizmu, czyli enzymów i niektórych hormonów (np. adrenaliny, insuliny)
- pełni funkcję transportową - np. hemoglobina jest białkiem transportującym tlen do komórek.
Zapotrzebowanie organizmu na ten makroskładnik zależy m.in. od:
- masy ciała
- stanu zdrowia
- poziomu aktywności fizycznej.
Jeśli chcesz ustalić indywidualne zapotrzebowanie na białko, skorzystaj z bezpłatnej konsultacji dietetycznej w Centrum Dietetycznym Online Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Białko w diecie może pochodzić ze źródeł zwierzęcych lub roślinnych. Najlepiej uwzględniaj je w każdym posiłku. Jedz produkty białkowe naprzemiennie, dzięki czemu zadbasz o różnorodność swojej diety.
Głównymi źródłami białka są:
produkty pochodzenia zwierzęcego:
- mięso i jego przetwory
- ryby
- jaja
- mleko i produkty mleczne
produkty pochodzenia roślinnego:
- nasiona roślin strączkowych np. ciecierzyca, soczewica, soja, groch, fasola, bób
- produkty wytworzone z nasion roślin strączkowych, np. tofu, tempeh, hummus
- orzechy, nasiona i pestki (pamiętaj, że są one jednocześnie bogatym źródłem tłuszczu).
Źrdóło: pacjent.gov.pl