Zmora dzieciństwa, rodem ze szkolnych stołówek? Rozgotowana, gorzka i niesmaczna? Nic z tych rzeczy! Brukselka może być naprawdę pyszna. Wystarczy umiejętnie ją przygotować. Oto dwa pomysły na małe zielone kapustki!
Przygotowując brukselkę musimy pamiętać o kilku trikach, dzięki którym pozbędziemy się jej gorzkiego smaku. Przed ugotowaniem, kapustki warto włożyć na około 2 godziny do zamrażalnika. Następnie kapustki obieramy z zewnętrznych liści, płuczemy dokładnie pod wodą. Brukselki dodatkowo możemy namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, by nabrały jędrności. Następnie odcinamy końcowy kawałek głąba brukselki, nacinamy na krzyż jej koniec - dzięki temu warzywo szybciej się ugotuje. Brukselki gotujemy bez przykrycia, w osolonej i osłodzonej wodzie. W pozbyciu się gorzkiego smaku, skuteczne bywa też dodanie odrobiny cynamonu.
Pasta brukselkowa z pomidorem
Brukselka i pomidor tworzą zgrany duet. To połączenie proste, ale niemal wykwintne w smaku. Ta pasta pasuje nie tylko do pieczywa. Może sprawdzić się jako dip, na przykład do chipsów i kurczaka.
Składniki: 150 dag brukselki, 1 pomidor, papryczka chili, sok z połówki cytryny, ząbek czosnku, łyżka oliwy, koperek, opcjonalnie: kmin rzymski, sól;
Przygotowanie: Myjemy brukselkę, i gotujemy w osolonej i osłodzonej (płaska łyżeczka cukru) wodzie przez około 15 minut. Musimy sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku. Dolewamy sok z cytryny, papryczkę chili, sól i opcjonalnie: kmin rzymski. Miksujemy, na koniec dolewamy łyżeczkę oliwy, mieszamy. Dekorujemy koperkiem.
Brukselka zapiekana pod bułką tartą i parmezanem
Świetne danie wegetariańskie, dość szybkie w przygotowaniu. Parmezan i sok z cytryny zaostrzą smak brukselki, ziemniaki dodadzą zapiekance sytości, a bułka tarta nada jej chrupkości.
Składniki: 70 dag brukselki, 50 dag ziemniaków, skórka z 1 cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki bułki tartej, 3 łyżki parmezanu,
Przygotowanie: Umytą brukselkę gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości (15-20 minut), podobnie jak obrane ziemniaki. Te drugie kroimy następnie w plasterki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego masłem), skrapiamy oliwą, posypujemy startą skórką z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprz. Posypujemy bułką tartą i parmezanem. Pieczemy około 20 minut.