Zwiększają ilość czerwonych krwinek i czterokrotnie ułatwiają przyswajanie tlenu przez komórki. Natomiast obecny w nich kwas foliowy zapobiega chorobom serca. Jak przygotować zdrowy koktajl z buraków?

Zdjęcie ilustracyjne /pixabay.com /Internet

Składniki

2 średnie czerwone buraki ćwikłowe 

2 duże marchewki 

1 duża pomarańcza albo 2 soczyste i kwaśne jabłka, np. antonówki 

kawałek świeżego imbiru
garść natki pietruszki 
pół szklanki wody

Przygotowanie

Buraki i marchewki umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do blendera (możesz też użyć wyciskarki) i włącz przycisk pulsacyjny, który sieka wszystko na drobne części.

Do blendera dolej wodę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, obraną pomarańczę (albo obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych) i pokrojony na kawałki imbir. Całość zblenduj przez kilka sekund, aż osiągnięsz gładką i płynną konsystencję.

Następnie cały napój przecedź na sitku, tak aby uzyskać klarowny sok. Odstaw go w chłodne miejsce na około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka. Pij szklankę dziennie najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

(ag)