W pracy, szkole czy na wycieczce. Zawsze warto mieć przy sobie zdrową przekąskę. Oto 5 przepisów na szybkie dania, które zmieszczą się w lunchboxie.
Makaron z serkiem wiejskim i pieczarkami:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego
- 4 duże pieczarki
- ½ cebuli
- opakowanie serka wiejskiego
- oliwa do smażenia
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- ulubione przyprawy
1. Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu.
2. Obieramy pieczarki i kroimy na małą kostkę.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie i smażymy wraz z pieczarkami. Można dodać szczyptę soli.
4. Makaron mieszamy z pieczarkami i cebulką dodając opakowanie serka wiejskiego. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.
5. Całość przekładamy do lunchboxa i na wierzch układamy pokrojone w pół pomidorki koktajlowe.
Kurczak curry w warzywach i sosie pomidorowych z kaszą bulgur:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 35 g kaszy bulgur (suchej)
- warzywa: kilka różyczek brokuła, mała marchewka pokrojona w kostkę, pół cebuli, pół czerwonej papryki, 2-3 pieczarki pokrojone w kostkę (lub inne ulubione warzywa)
- ½ szklanki sosu pomidorowego
- ½ łyżeczki curry
- ¾ szklanki wody
- oliwa z oliwek do smażenia
1. Kroimy kurczaka w kostkę według uznania.
2. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy kurczaka, smażymy przez ok. 5 minut.
3. Do kurczaka dodajemy wszystkie warzywa, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 12-15 minut.
4. Na koniec wlewamy sos pomidorowy, dodajemy curry i dusimy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
5. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
6. Kurczaka podajemy z ugotowaną kaszą.
Omlet z warzywami:
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- ¼ sera pleśniowego
- 3-4 szparagi zielone
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie ulubione warzywa)
- przyprawy według uznania
- olej do smażenia
1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy doprawiając przyprawami.
2. Wlewamy na rozgrzaną patelnie z oliwą, zmniejszamy ogień do minimum i smażymy pod przykryciem.
3. Zanim jajka się zetną dodajemy szparagi, pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser.
4. Dusimy pod przykryciem do całkowitego ścięcia jaj.
Wiosenna sałatka z mozarellą:
- kilka liści sałaty lodowej
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek zielony
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki (opcjonalnie ulubione warzywa)
- ½ mozarelli
1. Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki.
2. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą. Na górze układamy kawałki mozzarelli.
3. Całość przekładamy do lunchboxa, polewając oliwą z oliwek i posypując ulubionymi przyprawami.
Placuszki owsiane z marchewką:
- ¾ szklanki płatków owsianych
- średniej wielkości marchewka
- 2 jajka
- ½ małego ząbka czosnku
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem aż wchłoną wodę (najlepiej zróbmy to poprzedniego dnia wieczorem i pozostawmy na całą noc pod przykryciem).
2. Na tarce (na grubych oczkach) trzemy marchewkę.
3. Do płatków i marchewki dodajemy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy.
4. Przyprawiamy czosnkiem.
5. Smażymy na patelni, na małym ogniu, pod przykryciem, z obu stron do zarumienienia.