Woda w kranach jest bezpieczna, nie jest skażona koronawirusem! Jak czytamy w komunikacie GIS: Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi, dostarczana w ramach systemu zbiorowego zaopatrzenia w wodę, jest bezpieczna zarówno do spożycia, jak i do celów gospodarczych.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat w związku z ostatnimi doniesieniami medialnymi dotyczącymi "zagrożenia dla ludzi, wynikającego z obecności Covid-19 w wodzie przeznaczonej do spożycia (...)".

Sanepid poinformował, że nie wykazano dotychczas, aby SARS-CoV-2 szerzył się przez wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, gdyż woda z ujęć podziemnych jest zwykle wolna od skażenia mikrobiologicznego, a woda z ujęć powierzchniowych i mieszanych jest obligatoryjnie poddawana uzdatnianiu i dezynfekcji.

GIS zaznacza ponadto, że konwencjonalne metody uzdatniania wody, wykorzystujące filtrację i dezynfekcję, usuwają lub dezaktywują cząstki wirusa. SARS-CoV-2 cechuje się znaczną podatnością na działanie dezynfekcyjne chloru (podchlorynu sodu) - substancji najczęściej używanej do dezynfekcji wody przeznaczonej do spożycia.

Główny Inspektorat Sanitarny podkreślił, że Światowa Organizacja Zdrowia i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób podają, że wirus SARS-CoV-2 jest niestabilny w środowisku wodnym i w ściekach.