Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu przebadali wodę z kranu w stolicy Wielkopolski i okolic pod kątem obecności PFAS. To niebezpieczna substancja, która może prowadzić do uszkodzenia wątroby i rozwoju nowotworów.

PFAS są to syntetyczne związki chemiczne obecne w wielu produktach codziennego użytku, takich jak patelnie z nieprzywierającą powłoką, ubrania czy opakowania na żywność. Ze względu na swoją trwałość nie rozkładają się łatwo i mogą kumulować się w środowisku, w tym w wodzie pitnej.

PFAS zawierają wiązania węgiel-fluor - jedne z najsilniejszych wiązań spotykanych w chemii organicznej.

Badania sugerują, że ich nadmierne spożycie może negatywnie wpływać na zdrowie - od zaburzeń pracy wątroby po zwiększone ryzyko niektórych nowotworów.

W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia medialne sugerujące, że woda pitna w Polsce może być skażona PFAS. Eksperci z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu zwracają uwagę na brak rutynowego monitoringu tych substancji, co oznacza, że ich rzeczywiste poziomy pozostawały nieznane.

Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

Czy skażenie wody pitnej przez PFAS zagraża zdrowiu? Wyniki badań na ten temat przedstawił Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Ich inicjatorką i główną autorką jest doktorantka Zakładu Medycyny Środowiskowej, mgr Dominika Sikora.

Jak wyjaśniają naukowcy, przy użyciu certyfikowanych metod, przeanalizowano próbki wody pitnej z aglomeracji poznańskiej i okolic pod kątem obecności 20 kluczowych związków z grupy PFAS. Wyniki są pozytywne - tylko w czterech z osiemnastu badanych próbek wykryto śladowe ilości tych substancji, a ich stężenie było od 24 do 71 razy niższe niż dopuszczalne normy Unii Europejskiej (100 ng/L).

Eksperci uspokajają. Nawet przy codziennym spożyciu dwóch litrów takiej wody ekspozycja na PFAS wynosiłaby jedynie 6-19 proc. uznanego za bezpieczny limit.

Naukowcy podkreślają jednak pilną potrzebę dalszych badań w innych regionach Polski, aby skuteczniej monitorować obecność tych związków. Wskazują, iż szczególną uwagę warto poświęcić nowym typom PFAS, które coraz częściej wykrywane są w środowisku. Dalsze badania mogą pomóc w ocenie ryzyka i wypracowaniu skutecznych strategii ochrony zdrowia publicznego.

źródło: Nauka i Zdrowie - onauce.ump.edu.pl