„Jeżeli mamy problemy z nadmiernym wypadaniem włosów, to warto w pierwszej kolejności wykluczyć problemy zdrowotne” – mówi w rozmowie z RMF FM dietetyk Kinga Kłeczek-Róg. Jak dodaje okres jesiennozimowy, to czas przesilenia, zatem wszelkiego rodzaju niedobory, jakie mamy w organizmie będą się objawiać spadkami odporności, czy właśnie - wypadaniem włosów.
Wielu z nas ma problem z nadmiernym wypadaniem włosów, zwłaszcza w okresach przejściowych. Kiedy zmieniają się pory roku nasz organizm szczególnie daje znać o wszelkich niedoborach - zwłaszcza witamin. Często objawiają się one spadkiem odporności, czy właśnie nadmiernym wypadaniem włosów.
Trzeba pamiętać, że nadmierne wypadanie włosów jest objawem chorobowym. Dlatego w pierwszej kolejności trzeba wykluczyć niedobory żelaza, problemy hormonalne, związane również z niedoczynnością tarczycy. Problemy z wchłanianiem witamin, czy minerałów. Również problemy, jak sibo, czyli przerost bakterii w jelicie cienkim, niezdiagnozowana celiakia - mówi w rozmowie z RMF FM dietetyk Kinga Kłeczek-Róg.
Kiedy już wykluczymy wszelkiego rodzaju kwestie chorobowe, warto przyjrzeć się naszej diecie. Często wypadanie włosów jest spowodowane niedoborami różnego rodzaju witamin, czy minerałów, a ich głównym źródłem powinna być dobrze zbilansowana dieta. Jeśli chodzi o niedobory, jakie mogą towarzyszyć nadmiernemu wypadaniu włosów to niedobory żelaza, niedobory witamin z grupy B - zwłaszcza witamina 12, biotyna, witaminy B5. Dodatkowo niedobory cynku, selenu - to są bardzo silne antyoksydanty - zwraca uwagę dietetyk.
Bardzo duży wpływ na kondycję naszych włosów ma jakość białka, jakie dostarczamy w diecie. Warto zwrócić uwagę na produkty wysokobiałkowe: mięso ryby, jaja. Dodatkowo rośliny strączkowe - one są bogate w aminokwasy siarkowe, których nasze włosy potrzebują. Ponad to, dla dobrej kondycji naszych włosów, ważne są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: jak witamina D, witamina A, witamina E. Także witamina C, która jest również bardzo silnym antyoksydantem - mówiła dietetyk Kinga Kłeczek-Róg.
Jak przypomina, włosy w 80 procentach są zbudowane z keratyny, dlatego niezbędna jest odpowiednia ilość białka wysokiej jakości, wysoko przyswajalnego. Dobrej jakości mięso, z pewnego źródła. Jaja, najlepiej z wolnego wybiegu. Również ryby ze zbiorników, które nie są zanieczyszczone. Ważne jest także białko roślinne, które możemy sobie dostarczyć, jedząc rośliny strączkowe - radzi dietetyk.
Jeżeli nasza codzienna dieta jest odpowiednio zbilansowana, to powinna nam dostarczać wszystkich składników, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przed rozpoczęciem suplementacji witamin warto zbadać ich poziom, by później skonsultować odpowiednią dawkę ze specjalistą. To ważne, zwłaszcza w przypadku witaminy D - kiedy cierpimy na jej niedobór dawka suplementu powinna być odpowiednio dobrana przez lekarza. Można wspierać się także witaminą C, ale zachęcam do czerpania jej z naturalnych źródeł, jak acerola, cytrusy, czarna porzeczka, dzika róża - dodaje dietetyk.
Jeżeli chodzi o witaminy typu A, witamina E, to przy zbilansowanej diecie zapotrzebowanie na te witaminy powinno być pokrywane.
Dietetyk przekonuje, że w pierwszej kolejności warto zadbać o wewnętrzne odżywienie organizmu. Jednak ważne jest też holistyczne podejście do problemu - warto zadbać także o skórę głowy od zewnątrz.
Jeżeli mamy problemy z nadmiernym wypadaniem włosów, to warto w pierwszej kolejności wykluczyć problemy zdrowotne - przypomina dietetyk i radzi: Warto zrobić badania profilaktyczne pod kątem niedoboru witaminy B12, kwasy foliowego, witaminy D3 - żeby wykluczyć podstawowe niedobory.
Dla wielu z nas, zwłaszcza posiadaczy dłuższych włosów i wielbicieli golfów, czy czapek, czas zimowy jest zmorą ze względu na elektryzowanie się włosów. Co radzi Kinga Kłeczek Róg?