Jesień i zima to czas cytrusów. Chętnie je zjadamy w poszukiwaniu słońca i smaku lata, ale też doskonale komponują się choćby z rozgrzewającymi napojami. Nie bez znaczenia w sezonie infekcyjnym jest też fakt, że zawierają witaminę C, wzmacniająca odporność. Pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki, mandarynki – zwłaszcza po te ostatnie najwygodniej jest sięgnąć w każdej chwili i najłatwiej choćby spakować na drugie śniadanie. Wydaje się, że są bezpieczne dla wszystkich – czy faktycznie tak jest?

Piękny zapach, który unosi się w trakcie obierania mandarynek - to zasługa flawonoidów oraz związków fenolowych. To substancje, które pomagają zapobiegać: otyłości, cukrzycy typu 2 i miażdżycy. To także duża dawka witaminy C - sześć owoców pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie. Wśród korzyści można wymienić działanie:

  • wzmacniające układ odpornościowy,
  • poprawiające kondycję skóry,
  • hamujące procesy starzenia.


Mandarynki zawierają też: przeciwutleniacze, kwas foliowy i potas.

Komu w takim razie mogą szkodzić, skoro mają tyle zalet? Uważać na nie powinny osoby z:

  • alergią pokarmową na mandarynki -  w ich przypadku jedzenie tych owoców może mieć poważne konsekwencje, od drobnych duszności i wysypki po zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny
  • tendencją do zgagi - mandarynki nasilają problem
  • refluksem żołądkowo-przełykowym - kwas mandarynek działa podrażniająco na błonę śluzową żołądka
  • chorobą wrzodową - potęgują objawy
  • biegunką - nasilają dolegliwość.


Jak wybrać najlepsze mandarynki?

Warto kupować mandarynki luzem i wybierać każdą z osobna - całe opakowanie często zawiera wadliwe egzemplarze. Skórka mandarynki powinna mieć jasnopomarańczowy żywy kolor i dobrze byłoby, gdyby nie przylegała ściśle do miąższu - a lekko odstawała, bo wtedy owoc jest bardziej soczysty. Lepiej też zwrócić uwagę na to, czy są przebarwienia - brązowe plamki nie są dobrym znakiem, tak samo jak miękkie wgniecenia. Świeże i dojrzałe mandarynki rozpoznamy po przyjemnym, intensywnym zapachu, ale są też jędrne i sprężyste. Idealne owoce wyglądają na lżejsze i są okrągłe - to zwiększa szanse, że są soczyste i słodkie. Zwracajmy też uwagę na szypułkę - powinna być jasna. Ciemna obwódka ogonka świadczy o tym, że owoc został zerwany jakiś czas temu.