Banan jest pożywny, szybko zaspokaja głód, nadaje się do tego, żeby zabrać go ze sobą do szkoły, pracy czy w podróż. Po prostu wkładamy go do plecaka, obieramy ze skórki i można jeść… Stop! A czy zanim spakowaliśmy to drugie śniadanie – owoc został dokładnie umyty i osuszony? Nie, bo przecież go obieramy? A co możemy zobaczyć, gdy skórkę banana weźmiemy pod lupę?

Nawet, jeżeli zawartość skórki od banana nie wydaje się być interesująca, bo przecież wnętrze - naszym zdaniem - praktycznie nie ma z nią kontaktu, to trzeba wiedzieć, że to co jest na powierzchni bardzo łatwo przenieść do środka.

Badania pokazują, że nawet jeżeli banan wydaje nam się czysty - to są to tylko pozory. Na powierzchni owoców często wykrywane są: bakterie, resztki pestycydów i inne zanieczyszczenia, które mogą przedostać się na dłonie lub do innych produktów spożywczych. 

Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę z tego, że banany są: transportowane, przetrzymywane w sklepach i mają w tym czasie kontakt z wieloma różnymi powierzchniami - na których mogą znajdować się bakterie, pleśnie lub resztki chemikaliów używanych do ochrony roślin. Te zanieczyszczenia osadzają się na nich.

Badania pokazują, że na skórkach bananów można znaleźć: ślady pestycydów, a także mikroorganizmy, które w sprzyjających warunkach szybko namnażają się - łatwo można przenieść je na dłonie, deskę do krojenia lub inne owoce, a to zwiększa zagrożenie, że przedostaną się także do naszego organizmu.

Podobnie jest w przypadku choćby melona czy ananasa - owoców z twardszą, grubą skórą. Wystarczy kontakt z zewnętrzną ich warstwą - żeby bakterie lub pozostałości pestycydów przenieść na miąższ. Na owocach tropikalnych mogą znajdować się drobnoustroje z rodzaju Salmonella czy E. coli, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe.

Jak się ich pozbyć, żeby uniknąć ryzyka? Pomaga już krótkie opłukanie pod bieżącą wodą, warto też delikatnie potrzeć skórkę rękami lub miękką gąbką. Po umyciu, osuszamy owoce ręcznikiem papierowym.  

Nie wyrzucamy skóry do kosza?

Mimo ukrytego na jej powierzchni zagrożenia - skórka od banana nie zasługuje na miano odpadu, ze względu na swoje właściwości. Warto podkreślić, że zawiera błonnik, który wspiera pracę jelit, a także polifenole i karotenoidy - które działają przeciwutleniająco i pomagają neutralizować wolne rodniki.

Znajdują się w niej także

  • potas,
  • magnez,
  • niewielkie ilości witamin z grupy B - które pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.


Badania pokazują też, że ekstrakty ze skórek bananów mogą mieć działanie przeciwzapalne i wspierać naturalne procesy regeneracyjne organizmu.

Można też stosować ją w kosmetyce do nawilżania skóry, a także do polerowania butów i czyszczenia srebra.