W ramach działań na rzecz ochrony bioróżnorodności oraz zachowania tradycyjnego krajobrazu górskiego, Zarząd Województwa Małopolskiego przeznaczył blisko 2 miliony złotych na projekt wypasu kulturowego owiec. Inicjatywa ta ma na celu nie tylko ochronę przyrody, ale również podtrzymanie wiekowych tradycji pasterskich.
Wicemarszałek województwa małopolskiego Ryszard Pagacz podkreślił wielowymiarowe znaczenie projektu.
Nasze wspólne działania na rzecz wspierania, rozwoju i promocji gospodarki pasterskiej w Małopolsce przynoszą coraz więcej dobrego. Wypas owiec zapobiega zanikowi polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. W ten sposób przyczyniamy się do czynnej ochrony przyrody - wyjaśnił.
W ramach czwartej edycji otwartego konkursu "Małopolski wypas kulturowy - ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu w 2025 roku" wpłynęło 10 ofert na wypas, obejmujących w sumie ponad 3,3 tys. ha terenów.
Z tego blisko 670 ha to dodatkowe obszary wskazane przez oferentów. Beneficjentem funduszy będzie Związek Podhalan, który wypłaci honoraria bacom. Dzięki temu wypas kulturowy mógłby dotyczyć niemal 20 tys. owiec.
Zgodnie z regulaminem konkursu, obowiązkowy wypas zostanie przeprowadzony na ponad 3,2 tys. ha w 10 regionach Małopolski. Związek Podhalan planuje prowadzenie wypasu kulturowego w takich regionach jak: Babia Góra, Orawa, Gorce, Spisz, Pieniny i Małe Pieniny, Podhale, region nowosądecki, gorlicki oraz limanowski.