Dziś w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" zabraliśmy Was w kulinarną podróż po smakach Lubelszczyzny. Mamy smażone bociany (to nie to, co myślicie), pączki z bobem, wiśnie otulające wątróbkę i karp wdzięczący się do gruszki. "Pyszne, bo polskie" to wakacyjna akcja RMF FM, podczas której przemierzamy kraj w poszukiwaniu wyjątkowych lokalnych potraw.

Kulinarną podróż zaczęliśmy od wsi Zagrody w gminie Żyrzyn, słynnej ze smażonych bocianów, znanych nawet w Pałacu Prezydenckim. Bociany to coś pomiędzy naleśnikiem a pierogiem, a specjał przygotowują panie z Koła Gospodyń Wiejskich Zagrody Razem. Właśnie z nimi urządziliśmy śniadanie na kocyku.

Okazało się, że Pałac Prezydencki w Warszawie ma bardzo dużo wspólnego z Kołem Gospodyń Wiejskich "Zagrody Razem" koło Żyrzyna na Lubelszczyźnie. Oczywiście, ponieważ w Pałacu Prezydenckim byliśmy już kilkakrotnie. Trzykrotnie na dożynkach prezydenckich, gdzie wieniec nasz zdobył drugie miejsce. Potem zabieramy ze sobą gościniec na dożynki i m.in. na tym gościńcu prezydenckim serwujemy bociany - powiedziała pani z Koła Gospodyń Wiejskich. 

Dodała, że w przeszłości odwiedziła ich Agata Kornhauser-Duda.Także mieliśmy warsztaty z robienia bocianów - wskazała. Podkreśliła, że również obecna pierwsza dama, Marta Nawrocka, brała udział w takich warsztatach.

Kazimierz Dolny i restauracja nad brzegiem Wisły

Zupa z pokrzywy i pokrzywowe chipsy - od tych przystawek (dodajmy - z charakterem!) zaczęliśmy obiad w Kazimierzu Dolnym w restauracji Filiks nad brzegiem Wisły. Pokrzywa jest intrygującym składnikiem w kuchni Lubelszczyzny. Szefowa kuchni restauracji Agnieszka Filiks ugotowała zupę pokrzywową. To jest coś wspaniałego, co daje nam natura - powiedziała.

Skosztowaliśmy także intensywnie zielonych, niesamowicie pysznych i chrupiących chipsów z pokrzywy. Jak powstają? Szefowa kuchni zdradziła nam przepis na ten specjał. Zrywamy młode listki z pokrzywy, bo to jest cały sekret i smażymy w głębszym oleju na chrupiąco, dokładnie jeszcze wysuszając wcześniej - wyjaśniła.

Był też inny lokalny specjał - wątróbka z wiśniami, którą podaje się na sodziaku. Jeżeli nie wiecie, czym jest sodziak, będziecie mieli okazję się dowiedzieć. Niesamowicie zapowiadały się również pączki, które niewiele mają wspólnego z tymi spożywanymi w Tłusty Czwartek. Były wytrawne, ziemniaczane i nadziewane bobem, które uprawia się w okolicy Karczmisk.

Ostatnim przystankiem naszej podróży była Pustelnia w Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego. To rodzinne gospodarstwo rybackie otoczone lasami i stawami, które działa od 40 lat! Słuchaczka, która zgłosiła Pustelnię do naszej akcji napisała, że pamięta kupowanie ryb z fisz-traka, który jeździ po Lubelszczyźnie. Miejsce to słynie ze świeżych ryb. Gospodarze serwują tam autorską zupę rybną na wywarze z karpia, z czerwoną soczewicą, nieco pikantną. Równie autorska jest sałatka, w której dość znane połączenie gruszki z serem urozmaicają wiórki z karpia oraz inne dodatki skomponowane przez szefową.

Z tych ryb powstają takie pyszności jak przepyszna zupa rybna. Oczywiście z karpia z naszej hodowli: z soczewicą, ostrą papryką, pomidorami - powiedziała RMF FM Dominika Czuba, menadżerka Pustelni

Do tego jest tam serwowana przepyszna sałatka, której głównym składnikiem jest karp. Wyjaśniła, że powstaje z karpia smażonego na głębokim tłuszczu w towarzystwie sera pleśniowego, sosu musztardowego i marynowanej gruszki. Po zupie, sałatce, wegetariańskich smażonych bocianach i chipsach z pokrzywy, wątróbce z wiśniami i pączkach z bobem jesteśmy szczęśliwi, najedzeni i gotowi na nowe smaki! 

Zgłoście się do akcji "Pyszne, bo polskie"! 

Słuchajcie nas na antenie, oglądajcie w social mediach, bo tam będziecie mogli znaleźć nieco kuchennych sekretów. Dzięki nim również Wy będziecie mogli zabłysnąć w towarzystwie niecodziennymi pączkami z bobem. A może nie tylko nimi?

Wakacyjna podróż po smakach Polski. Dołącz do akcji "Pyszne, bo polskie"

W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!

"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!

Odwiedziliśmy już Śląsk, gdzie próbowaliśmy m.in. białą kiełbasę z panczkrautem czy śląską szpajzę. Byliśmy też w Wielkopolsce, gdzie uraczono nas miodem z Jagodna, oxymelem czy kórnickim tortem cytrynowym. Na Pomorzu nie mogliśmy się oprzeć ruchankom.

Jak wziąć udział w akcji Pyszne, bo polskie?

To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.  

Gdzie i kiedy nas spotkacie?

W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży: 

  • 16.07 - Śląsk
  • 23.07 - Wielkopolska
  • 30.07 - Pomorze
  • 6.08 - Lubelszczyzna
  • 13.08 - Podlasie
  • 20.08 - Mazowsze
  • 27.08 - Podkarpacie

W każdym regionie odwiedzimy kilka miejsc, by wspólnie z mieszkańcami celebrować lokalne smaki. Będzie radośnie, kolorowo, smacznie i wakacyjnie - gwarantujemy mnóstwo pozytywnej energii! Słuchajcie Faktów RMF FM, śledźcie naszą stronę, media społecznościowe i bądźcie z nami tego lata!