Dziś w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" zabraliśmy Was w kulinarną podróż po smakach Lubelszczyzny. Mamy smażone bociany (to nie to, co myślicie), pączki z bobem, wiśnie otulające wątróbkę i karp wdzięczący się do gruszki. "Pyszne, bo polskie" to wakacyjna akcja RMF FM, podczas której przemierzamy kraj w poszukiwaniu wyjątkowych lokalnych potraw.
Kulinarną podróż zaczęliśmy od wsi Zagrody w gminie Żyrzyn, słynnej ze smażonych bocianów, znanych nawet w Pałacu Prezydenckim. Bociany to coś pomiędzy naleśnikiem a pierogiem, a specjał przygotowują panie z Koła Gospodyń Wiejskich Zagrody Razem. Właśnie z nimi urządziliśmy śniadanie na kocyku.
Okazało się, że Pałac Prezydencki w Warszawie ma bardzo dużo wspólnego z Kołem Gospodyń Wiejskich "Zagrody Razem" koło Żyrzyna na Lubelszczyźnie. Oczywiście, ponieważ w Pałacu Prezydenckim byliśmy już kilkakrotnie. Trzykrotnie na dożynkach prezydenckich, gdzie wieniec nasz zdobył drugie miejsce. Potem zabieramy ze sobą gościniec na dożynki i m.in. na tym gościńcu prezydenckim serwujemy bociany - powiedziała pani z Koła Gospodyń Wiejskich.
Dodała, że w przeszłości odwiedziła ich Agata Kornhauser-Duda.Także mieliśmy warsztaty z robienia bocianów - wskazała. Podkreśliła, że również obecna pierwsza dama, Marta Nawrocka, brała udział w takich warsztatach.
Zupa z pokrzywy i pokrzywowe chipsy - od tych przystawek (dodajmy - z charakterem!) zaczęliśmy obiad w Kazimierzu Dolnym w restauracji Filiks nad brzegiem Wisły. Pokrzywa jest intrygującym składnikiem w kuchni Lubelszczyzny. Szefowa kuchni restauracji Agnieszka Filiks ugotowała zupę pokrzywową. To jest coś wspaniałego, co daje nam natura - powiedziała.
Skosztowaliśmy także intensywnie zielonych, niesamowicie pysznych i chrupiących chipsów z pokrzywy. Jak powstają? Szefowa kuchni zdradziła nam przepis na ten specjał. Zrywamy młode listki z pokrzywy, bo to jest cały sekret i smażymy w głębszym oleju na chrupiąco, dokładnie jeszcze wysuszając wcześniej - wyjaśniła.
Był też inny lokalny specjał - wątróbka z wiśniami, którą podaje się na sodziaku. Jeżeli nie wiecie, czym jest sodziak, będziecie mieli okazję się dowiedzieć. Niesamowicie zapowiadały się również pączki, które niewiele mają wspólnego z tymi spożywanymi w Tłusty Czwartek. Były wytrawne, ziemniaczane i nadziewane bobem, które uprawia się w okolicy Karczmisk.
Ostatnim przystankiem naszej podróży była Pustelnia w Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego. To rodzinne gospodarstwo rybackie otoczone lasami i stawami, które działa od 40 lat! Słuchaczka, która zgłosiła Pustelnię do naszej akcji napisała, że pamięta kupowanie ryb z fisz-traka, który jeździ po Lubelszczyźnie. Miejsce to słynie ze świeżych ryb. Gospodarze serwują tam autorską zupę rybną na wywarze z karpia, z czerwoną soczewicą, nieco pikantną. Równie autorska jest sałatka, w której dość znane połączenie gruszki z serem urozmaicają wiórki z karpia oraz inne dodatki skomponowane przez szefową.
Z tych ryb powstają takie pyszności jak przepyszna zupa rybna. Oczywiście z karpia z naszej hodowli: z soczewicą, ostrą papryką, pomidorami - powiedziała RMF FM Dominika Czuba, menadżerka Pustelni.
Do tego jest tam serwowana przepyszna sałatka, której głównym składnikiem jest karp. Wyjaśniła, że powstaje z karpia smażonego na głębokim tłuszczu w towarzystwie sera pleśniowego, sosu musztardowego i marynowanej gruszki. Po zupie, sałatce, wegetariańskich smażonych bocianach i chipsach z pokrzywy, wątróbce z wiśniami i pączkach z bobem jesteśmy szczęśliwi, najedzeni i gotowi na nowe smaki!
Zgłoście się do akcji "Pyszne, bo polskie"!
Słuchajcie nas na antenie, oglądajcie w social mediach, bo tam będziecie mogli znaleźć nieco kuchennych sekretów. Dzięki nim również Wy będziecie mogli zabłysnąć w towarzystwie niecodziennymi pączkami z bobem. A może nie tylko nimi?
W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!
"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!
Odwiedziliśmy już Śląsk, gdzie próbowaliśmy m.in. białą kiełbasę z panczkrautem czy śląską szpajzę. Byliśmy też w Wielkopolsce, gdzie uraczono nas miodem z Jagodna, oxymelem czy kórnickim tortem cytrynowym. Na Pomorzu nie mogliśmy się oprzeć ruchankom.
To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.
W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży:
- 16.07 - Śląsk
- 23.07 - Wielkopolska
- 30.07 - Pomorze
- 6.08 - Lubelszczyzna
- 13.08 - Podlasie
- 20.08 - Mazowsze
- 27.08 - Podkarpacie
W każdym regionie odwiedzimy kilka miejsc, by wspólnie z mieszkańcami celebrować lokalne smaki. Będzie radośnie, kolorowo, smacznie i wakacyjnie - gwarantujemy mnóstwo pozytywnej energii! Słuchajcie Faktów RMF FM, śledźcie naszą stronę, media społecznościowe i bądźcie z nami tego lata!