Wywołuje ją Gram-ujemna bakteria Vibrio cholerae, czyli przecinkowiec cholery. To ostra, bardzo groźna choroba zakaźna przewodu pokarmowego. Nieleczona może doprowadzić do śmierci w ciągu zaledwie kilkunastu godzin. Dostępne są szczepionki przeciwko cholerze.

Głównym objawem cholery jest ciężka, wodnista, trudna do zatrzymania biegunka. Charakterystyczne jest też to, że nie towarzyszy jej ból brzucha. Nie ma również gorączki. Chory natomiast często też wymiotuje

Bardzo szybko dochodzi do odwodnienia - zwłaszcza u dzieci i osób starszych. Mogą pojawić się też niebezpieczne dla życia zaburzenia rytmu serca, kurcze mięśniowe i osłabienia mięśni.

Biegunka choleryczna prowadzi do skrajnego wyczerpania - taka osoba nie jest w stanie o własnych siłach dotrzeć do toalety.

Według Światowej Organizacji  Zdrowia:

  • Około 75 proc. osób zakażonych - nie ma objawów chorobowych, ale wydala bakterie, co zagraża innym.
  • W przypadku 80 proc. chorych z objawami - trzeba wykonać badania laboratoryjne, żeby potwierdzić cholerę. Na podstawie samych objawów trudno odróżnić ją od innych zakażeń przewodu pokarmowego.


Chorobę leczy się przy pomocy antybiotyków. Szczególnie istotne jest także intensywne nawodnienie - ponieważ cholera może w krótkim czasie doprowadzić do zagrażającego życia odwodnienia.

Osobom wyjeżdżającym na tereny epidemicznego występowania cholery - zaleca się szczepienia.

W jaki sposób można się zakazić?

Zanieczyszczone ludzkimi odchodami: wody gruntowe, rzeki i delty rzek, zbiorniki wody słodkiej, wody przybrzeżne i pokarmy - to główne źródła zakażenia.

Może też do niego dojść po spożyciu surowych lub niedosmażonych:

  • ryb,
  • skorupiaków - raki, kraby, langusty, homary, krewetki,
  • mięczaków - ślimaki, małże, ostrygi,
  • roślin morskich - algi.


To bardzo zakaźna choroba i występuje przede wszystkim w regionach z ograniczonym dostępem do uzdatnionej wody pitnej oraz w złych warunkach sanitarnych. Rzadko dochodzi do zakażenia przez bezpośredni kontakt z osobą chorą lub nosicielem.

Cholera wylęga się od kilkunastu godzin do pięciu dni. Nosiciel, który nie ma objawów - może wydalać bakterie z kałem od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Przed chorobą mogą uchronić nas szczepienia, ale także:

  • przestrzeganie podstawowych zasad higieny,
  • picie przegotowanej lub w inny sposób uzdatnionej wody, 
  • jedzenie produktów poddanych obróbce termicznej,
  • kwarantanna - która w Polsce jest obowiązkowa przez 5 dni od kontaktu z osobą chorą lub z podejrzeniem zakażenia,
  • izolowanie chorych,
  • środki ochrony osobistej.