"Pyszne, bo Polskie" - za nami kolejna odsłona naszej wakacyjnej akcji, podczas której przemierzamy kraj w poszukiwaniu wyjątkowych lokalnych smaków. Odwiedziliśmy Wielkopolskę i spróbowaliśmy tamtejszych specjałów. Było słodko, aromatycznie i pysznie!
RMF FM wspiera lokalny biznes! W specjalnej akcji opowiemy Wam o naszych pysznych lokalnych produktach i producentach, bo jak wiadomo to, co polskie, po prostu jest pyszne.
Wakacyjna podróż ekipy RMF FM po smakach Polski rozpoczęła się na Śląsku. Tydzień temu w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" odkrywaliśmy dla was tradycyjne śląskie potrawy, o których być może jeszcze nie słyszeliście, bo śląska kuchnia to nie tylko znane i uwielbiane kluski z roladą i modrą kapustą.
Lato to idealny czas na odkrywanie nowych miejsc, spotkania z ludźmi i... smakowanie tego, co najlepsze! Pyszne, bo polskie - to akcja skierowana do mieszkańców różnych regionów, turystów oraz lokalnych małych, rodzinnych kulinarnych biznesów.
Dziś odwiedziliśmy Wielkopolskę, gdzie spróbowaliśmy nietypowych, lokalnych przysmaków.
Najpierw RMF FM odwiedziło podpoznańskie Jagodno oraz pasiekę Andrzeja Kulmy w Dolinie Cybiny. Wielkopolska miodem płynie, a zatem sprawdziliśmy, jak smakuje kultowy miód z Jagodna i co słodkiego zjeść na śniadanie.
O miodzie wszyscy mówią i wszyscy go wychwalają, ale to nie jest jedyny produkt pszczeli. Jest np. pyłek, pierzga. Pyłek ma najwięcej witamin, białka, minerałów. Najlepiej rozpuścić go w wodzie i dodać trochę miodu dla smaku - zachęcał Andrzej Kulma.
Jeszcze przed południem nasi dziennikarze sprawdzili, jak smakuje oxymel. Jest to tradycyjny napój lub syrop na bazie octu jabłkowego i miodu. Nazwa pochodzi od greckich słów "oxy" (kwaśny, odnoszący się do octu) i "mel" (miód).
Po południu żółto-niebieskie wozy wyruszyły w drogę do wielkopolskiego Chrzana, gdzie tradycją są już zawody tarcia chrzanu.
Jak powiedziała Maria Wiśniewska, szefowa lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich, rekord w konkursie z tarcia chrzanu jest imponujący. Nasz rekord to około 2 kilogramy i 80 dekagramów w 3 minuty, na dużych oczkach - mówiła.
W Chrzanie specjałem jest zupa chrzanowa, którą przygotowuje się na bazie chrzanu z ziemniakami, cebulą, porem i ogromną ilością śmietany. Dodajemy również jabłko - mówi Maria Wiśniewska.
Na deser zostawiliśmy sobie Kórnik. Nasz wóz satelitarny zaparkował przed tamtejszym zamkiem, bo w zbiorach Biblioteki Kórnickiej znaleziono przepis na tort cytrynowy.
Odkryto go podczas jednej z prezentacji zbiorów. Pochodzi z XIX wieku. Nie jesteśmy pewni, czy spisała go Jadwiga Zamoyska, czy jej córka Celestyna. Obydwie fascynowały się nauczaniem i przygotowaniem różnego rodzaju rzeczy, przepisów dla młodych i nieco starszych dziewcząt - tłumaczyła Małgorzata Potocka z Biblioteki Kórnickiej. Dodała, że przepis na tort cytrynowy był jednym z ciekawszych, bo jego przygotowanie wymagało użycia aż 30 jaj.
Tort na podstawie przepisu dla naszych słuchaczy przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Błażejewie.Tort jest rewelacyjny. Biszkopt migdałowy przełożony domową marmoladą morelową i maślanym kremem cytrynowym. Jest naprawdę wspaniały - stwierdziła przewodnicząca KGW w Błażejewie, pani Beata. Deserem poczęstowaliśmy Słuchaczy, którzy towarzyszyli nam w Kórniku.
W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!
"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!
To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.
W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży:
- 16.07 - Śląsk
- 23.07 - Wielkopolska
- 30.07 - Pomorze
- 6.08 - Lubelszczyzna
- 13.08 - Podlasie
- 20.08 - Mazowsze
- 27.08 - Podkarpacie