"Olej kokosowy, to najbardziej szkodliwy produkt na świecie" - mówi w rozmowie z RMF FM prof. Krzysztof Krygier. Tłuszcze - jak wiadomo w nadmiarze są niezdrowe dla naszego organizmu. Jednak nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować, bo są bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Jakie tłuszcze wybierać, które z nich są najzdrowsze? O tym mówimy w tym tygodniu w cyklu Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM. Naszymi ekspertami byli dietetyk Marta Warzocha-Szkupińska i prof. Krzysztof Krygier, były Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW.
Olej kokosowy, to najbardziej szkodliwy produkt na świecie. Jak zauważa profesor Krzysztof Krygier, zrobił się popularny, jednak zwraca uwagę na jego wysoki poziom szkodliwości. Szczególnie, jak ktoś ma problemy z sercem, to może być wręcz zabójczy - dodaje profesor.
Dlaczego olej palmowy jest najbardziej szkodliwy? Ma najwięcej ze wszystkich tłuszczy nasyconych kwasów tłuszczowych. Nawiasem mówiąc - ze względu na nasycenie kwasów tłuszczowych - najzdrowszy jest rzepakowy - zauważa profesor.
Nasi eksperci odnieśli się również do dyskusji na temat oleju palmowego. Zdrowy, czy niezdrowy? Czy należy go unikać? Olej palmowy jest naturalnym zamiennikiem wcześniej używanych izomerów trans. Nie ma wątpliwości, że jest zdrowszy, niż używane wcześniej tłuszcze utwardzone - przekonuje profesor. To naturalne, przestaliśmy używać jednych tłuszczów, musieliśmy zacząć używać czegoś innego - stwierdza profesor Krzysztof Krygier.
Wśród naszych internautów pojawiły się również wątpliwości, dotyczące tłuszczy w diecie dziecka. Jak zauważa profesor, ważne jest, żeby - szczególnie kobiety ciężarne - suplementowały kwasy omega 3. Kwas DHA z ryb jest cenny dla rozwoju, dobrze wpływa na rozwój układu nerwowego. Od 2 roku życia już zaleca się jedzenia ryb i zwiększenie ilości ciekłych olejów w diecie - radzi profesor Krzysztof Krygier.