Witaminy należą do składników odżywczych, bez których organizm człowieka nie może właściwie funkcjonować, a których, poza pewnymi wyjątkami, sam nie syntetyzuje. Witaminy wpływają na rozwój, stan zdrowia i wydolność organizmu. Muszą być dostarczone organizmowi z codzienną dietą.

[TELE-DYŻUR EKSPERTA]

W środę możecie porozmawiać o witaminach i nie tylko z lek. Marią Czarnobilską. Jeśli macie pytania - wykręćcie numer 12 200 00 10.
Nasza ekspertka będzie odbierać Wasze telefony w godzinach od 12:00 do 13:30.

Produkty spożywcze różnią się jednak znacznie zarówno pod względem występowania w nich witamin, jak i pod względem ich ilościowej zawartości. Nie ma jednego produktu, który byłby w jednakowym stopniu źródłem wszystkich witamin.

Źródłem witamin w diecie człowieka są:

  • żywność naturalnie zawierająca witaminy
  • produkty spożywcze wzbogacane w witaminy
  • suplementy diety oraz preparaty farmaceutyczne.


Prawidłowa i urozmaicona dieta dostarcza odpowiednich ilości witamin, a jednocześnie nie zagraża ich przedawkowaniem. Jednakże w przypadku równoczesnego spożywania produktów wzbogacanych w witaminy i suplementów diety zawierających witaminy może dochodzić do ich nadmiernego spożycia, które może być niekorzystne dla zdrowia.

Źródło: Medycyna Praktyczna