Gorzka czekolada jest pełna wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo. Jedzenie jej w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego. Czy może pomaga również w zrzuceniu zbędnych kilogramów? Wyjaśnia dietetyk Paulina Jamrozik.
Głównym składnikiem czekolady jest kakao, które jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole). Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, pomaga w zwalczaniu infekcji, przeciwdziała miażdżycy i chorobom nowotworowym, hamuje procesy starzenia. Ponadto zawarta w kakao teotrombina pobudza pracę nerek i działa lekko moczopędnie - wymienia dietetyk Paulina Jamrozik, która przypomina, także, że od lat jest znany wpływ gorzkiej czekolady na zwiększenie produkcji hormonów szczęścia.
Niestety czekolada nie sprzyja odchudzaniu, gdyż zawiera stosunkowo dużo tłuszczu, głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie cholesterolu (frakcji LDL), zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy. Czekolada gorzka obfituje również w cukry proste, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości oraz cukrzycy - przestrzega dietetyk.
Jednak, jak dodaje ekspertka, spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanej ilości może pozytywnie wpłynąć na pracę organizmu, bez zwiększenia masy ciała. Zjadanie jej w większych porcjach, sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
A warto zaznaczyć, że nietrudno przesadzić z ilością czekolady, ponieważ jest to przekąska stosunkowo kaloryczna. W 100 g czekolady gorzkiej znajduje się aż 554 kcal!