W jednej z partii hamburgerów marki Yano wykryto Salmonellę – podał w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią grozi zatruciem pokarmowym.
Bakterię Salmonelli znaleziono w 1 z 5 próbek Hamburgera drobiowego wyprodukowanego przez ANIMEX FOODS. To efekt kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
GIS przestrzega przed spożyciem produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po jego zjedzeniu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.