Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed Salmonellą w sezamie łuskanym oraz majeranku. Ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym. Sprawdź, które partie tych produktów zostały wycofane ze sprzedaży.

Pałeczki Salmonelli wykryto w sezamie łuskanym oraz w majeranku.

Nazwa produktu: Sezam łuskany

Data minimalnej trwałości: 01.2025

Numer partii: 23003716

Kod kreskowy: 5905617002230

Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów

Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Spożycie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej - wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: 

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty. 


Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.