Bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor oraz źródło potasu. Dodatkowo, są niskokaloryczne. Samo zdrowie, ale nie dla wszystkich. Truskawki mogą wywoływać alergię i nie powinno się ich przyjmować z niektórymi lekami.
- Truskawki to super owoc, pełen wody, potasu i magnezu, który wspiera serce, mięśnie i układ nerwowy.
- Jeśli bierzesz leki przeciwhistaminowe, beta-blokery czy przeciwzakrzepowe, lepiej skonsultuj się z lekarzem przed jedzeniem truskawek, bo mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje.
- Osoby z alergią na salicylany, problemy jelitowe, niewydolność nerek, wrzody żołądka lub karmiące piersią powinny unikać truskawek ze względu na możliwe negatywne skutki.
- Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, kiedy truskawki mogą być niebezpieczne i jak je bezpiecznie jeść? Sprawdź cały artykuł!
W ponad 90 proc. składają się z wody, a więc doskonale nawadniają organizm. Jako źródło potasu - pomagają w regulacji ciśnienia krwi, a ponieważ są bogactwem magnezu - wspierają pracę mięśni i układu nerwowego. To powoduje, że truskawki mają korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia.
Nie dotyczy to jednak każdego. Osoby, które przyjmują niektóre leki, powinny być ostrożne, bo te owoce mogą wchodzić w interakcje - co wiąże się z ryzykiem.
W jakich sytuacjach, przed zjedzeniem truskawek warto skonsultować się z lekarzem?
Powinniśmy uważać, jeżeli przyjmujemy leki przeciwhistaminowe - owoce mogą wpływać na skuteczność ich działania i prowadzić do nasilenia objawów alergii.
Kolejnym zagrożeniem jest łączenie ich z beta-blokerami, które stosowane są głównie w leczeniu problemów kardiologicznych. Owoce są źródłem potasu, a te leki podnoszą jego poziom w organizmie. Natomiast nadmiar tego składnika mineralnego może skutkować tzw. hiperpotasemią i jest to stan niebezpieczny dla zdrowia. Objawami mogą być: bóle mięśni, zawroty głowy i nieregularny rytm serca. Później mogą pojawić się m.in.: porażenie mięśni, arytmia lub nawet zatrzymanie akcji serca.
Truskawki i leki przeciwzakrzepowe lub niesteroidowe leki przeciwzapalne - to także niezbyt dobra mieszanka. Zawarte w truskawkach substancje mogą oddziaływać z tymi preparatami, nasilając ich skutki uboczne. Warto być wyczulonym na to, czy po zjedzeniu truskawek nie występują jakieś niepokojące dolegliwości.
Unikać ich powinny osoby, które mają alergię na salicylany. To związki zawarte także choćby w aspirynie. Po zjedzeniu owoców mogą pojawić się: suchy kaszel oraz duszności.
Ostrożność należy zachować także wtedy, gdy mamy problemy jelitowe - bo drobne pestki mogą działać drażniąco i nasilać objawy chorób przewodu pokarmowego.
Przeciwwskazaniem do zajadania się tymi owocami jest także niewydolność nerek - dlatego, że działają one moczopędnie i mogą prowadzić do nadmiernego obciążenia tego narządu.
Ze względu na swoją kwasowość mogą też nasilać objawy wrzodów żołądka, powodując uczucie dyskomfortu i ból.
Truskawki nie są też zalecane w diecie matki karmiącej, ponieważ są silnie uczulające - mogą prowadzić do reakcji alergicznych u dziecka.