Jemy ze smakiem czerwone owoce, a ich część zielona zwykle trafia do kosza. To błąd! Podkreślają naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego – którzy przekonują, że szypułki truskawek zawierają cenne związki bioaktywne.

Badania pokazują, że szypułki są niedoceniane, a zawierają wiele cennych składników, jak:

  • błonnik
  • witaminy: C i E
  • związki polifenolowe: kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - działające przeciwzapalnie i korzystnie wpływające na funkcjonowanie mózgu
  • luteina i beta-karoten - które działają antyoksydacyjnie i odgrywają kluczową rolę w ochronie wzroku


Zdaniem specjalistów, to ważny krok w stronę zero waste. Wykorzystywanie całych surowców, łącznie z częściami tradycyjnie uznawanymi za "odpady" - wydaje się istotne.

Jak wykorzystać szypułki?

  • przygotowując pesto
  • można dodawać do smoothie i koktajli 
  • warto je suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni


To pokazuje, że truskawki wciąż mają ogromny, niewykorzystany potencjał.

Smak lata - bogactwo składników odżywczych

Truskawki zawierają:

  • witaminę C
  • kwasy fenolowe
  • flawonoidy
  • antocyjany
  • związki mineralne: żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan


Specjaliści podkreślają, że pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jadalnych, a pod względem zawartości witaminy C ustępują tylko czarnej porzeczce.

Obecność związków bioaktywnych w truskawkach sprawia, że przypisuje się im liczne właściwości prozdrowotne - przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomagają one także układ odpornościowy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki obecności związków polifenolowych - takich jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna czy kemferol - truskawki wykazują silne działanie przeciwutleniające, polegające na neutralizowaniu wolnych rodników. Tym samym mogą spowalniać procesy starzenia organizmu, wspierać pamięć i koncentrację oraz zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie truskawek odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona - tłumaczy doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW Radosław Bogusz.

Truskawki zawierają błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, a także niewielkie ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 - które są w drobnych "nasionach" na powierzchni czerwonej części. Ważne jest też to, że aminokwasy mogą wspomagać metabolizm i funkcje komórkowe.

Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy może jeść truskawki - te owoce też mogą wywoływać alergię, która objawia się: wysypką skórną, świądem, bólem brzucha lub nudnościami.