Truskawki to Wasze ulubione truskawki? Właśnie trwa w najlepsze sezon na królową owoców! Oprócz wspaniałego smaku i aromatu, truskawki są cennym źródłem składników odżywczych. Poza witaminami są bogate w antyoksydanty, wspomagają odporność oraz są cennym źródłem błonnika. Sprawdź, jakie jeszcze mają właściwości zdrowotne oraz jak odróżnić polską truskawkę od tej z importu.
Te sezonowe superowoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy bardzo niskiej gęstości energetycznej. Innymi słowy posiadają wiele wartościowych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne.
Truskawki, dzięki dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Zawdzięczają to sporej ilości witaminy C, kwasu elagowego oraz kwasów fenolowych i flawonoidów, w tym głównie z grupy antocjanów.
Jak wiadomo antyoksydanty posiadają moc zdrowotną - wspierają układ odpornościowy, działają prewencyjnie w chorobach nowotworowych, zmniejszają prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych, pomagają chronić organizm przed niektórymi chorobami naczyń krwionośnych oraz wspomagają nas w walce z zapaleniami czy chorobami reumatologicznymi. Oprócz tego, truskawki są źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, a także żelaza, fosforu, magnezu i manganu.
Ile kalorii ma 100 gram truskawek?
100 gram truskawek (ok 1,5 garści) zawiera 33 kcal. Owoc ten jest niskokaloryczny i jest polecany dla osób na diecie redukcyjnej.
Ile witaminy C zawierają truskawki?
100 gram truskawek zawiera 66 mg witaminy C, czyli zgodnie z normami IŻŻ pokrywają większość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę (norma RDA dla dorosłych mężczyzn to 90 mg, zaś dla kobiet 75 mg).
Jaki indeks glikemiczny mają truskawki?
Indeks glikemiczny truskawek wynosi 41 - czyli jest traktowany jako wskaźnik na niskim poziomie.
Ich struktura powinna być jędrna, bez nagnieceń, miąższ dobrze wybarwiony o przyjemnym swoistym aromacie. Owoce nie powinny być zawilgocone (od deszczu lub w wyniku nieprawidłowego pakowania lub transportu) - taki surowiec będzie znacznie bardziej podatny na psucie się.
Truskawki nie powinny być pogniecione czy ubrudzone ziemią, prośmy sprzedawcę, aby przy nas przesypał owoce do naszej łubianki, tak by widoczne były także owoce znajdujące się na spodzie koszyczka.
Bywa, że w gorące dni długie przez długą ekspozycję w łubiankach na truskawkach pojawia się biały nalot. Takie owoce nie nadają się do spożycia z uwagi na zagrożenie mykotoksynami produkowanymi przez te grzyby. Przesypywanie towaru daje nam także szansę sprawdzenia stanu łubianki.