Zaczerwieniło się od truskawek – które zachęcają już wyglądem i smakiem. Zniechęcić może natomiast fakt, że po raz kolejny znalazły się na pierwszym miejscu w rankingu „Brudna Dwunastka” – przygotowanego przez organizację ekologiczną Environmental Working Group, która w swoim raporcie ujawniła owoce i warzywa z największym stężeniem pestycydów.
Ponad 90 proc. próbek skażonych było pestycydami, na tej podstawie powstał ranking owoców i warzyw "Brudna Dwunastka" - a najbardziej zanieczyszczone okazały się truskawki. Dlaczego? Przede wszystkim winna jest ich delikatna i cienka skórka - która nie chroni owoców przed wchłanianiem środków chemicznych. Dodatkowo rosną nisko nad ziemią, przez co są bardziej narażone na szkodliwe substancje. Kolejnym powodem jest fakt, że przyciągają szkodniki. W związku z tym stosuje się toksyczną ochronę przeciwko nim i to nawet wiele razy, ponieważ w sezonie prowadzonych jest kilka zbiorów.
Pestycydy, to środki: owadobójcze, chwastobójcze, zwalczające grzyby i gryzonie. Przedostają się do upraw i mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Mogą:
- zaburzać gospodarkę hormonalną
- zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów
- przyczyniać się do chorób: układu oddechowego, układu trawiennego i skórnych
- wpływać negatywnie na rozwój płodu
Nie można jednak odbierać truskawkom ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Przede wszystkim bogate są w witaminy: C, B, A i E. Mają też wiele składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i mangan. Zawierają też dużo błonnika pokarmowego oraz korzystnych dla organizmu ludzkiego substancji, jak: bromelina, kwercetyna, kwas elagowy, fitoncydy, antocyjany, pektyny i sole organiczne.
Owoce wpływają też pozytywnie na układ krążenia. Zawarty w nich potas zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i obniża ciśnienie krwi. To także źródło antyoksydantów, które zwalczają nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują mutacje komórek - tym samym zapobiegają chorobom nowotworowym.
Jak myć truskawki, żeby dotrzeć do ich zdrowego wnętrza?
Warto moczyć je kilka minut w czystej wodzie - można dodać też odrobinę białego octu lub roztworu sody oczyszczonej, a później opłukać je.
Dobrze też wybierać produkty ekologiczne od zaufanego dostawcy.