13 partii mąki migdałowej ma zostać wycofane ze sprzedaży - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jak podano w komunikacie, w produktach stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z gatunku Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Komunikat dotyczący mąki migdałowej opublikował na swojej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).
Jak przekazano, "GIS został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę Radziowi Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej".
Chodzi o mąkę migdałową Fivio w 250-gramowym opakowaniu. Produkt pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z gatunku Aspergillus - mają one szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że "firma Radziowi Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu".
GIS zaleca, aby nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
GIS przekazał, że chodzi o 13 partii produktu:
- numer partii: 2P13.03/2; data minimalnej trwałości: 28-02-2025;
- 2P14.03/1 - 28-02-2025;
- 2P15.03/1 - 28-02-2025;
- 2P20.03/1 - 20-12-2024;
- 2P21.03/1 - 21-12-2024;
- 2P22.03/1 - 22-12-2024;
- 2P23.03/1 - 23-12-2024;
- 2P27.03/1 - 27-12-2024;
- 2P28.03/2 - 28-12-2024;
- 2P29.03/1 - 29-12-2024;
- 2P29.03/2 - 29-12-2024;
- 2P02.04/1 - 02-01-2025;
- 2P03.04/1 - 03-01-2025.