W jednej z partii jaj wykryto Salmonellę. Główny Inspektorat Sanitarny zaapelował do konsumentów o niespożywanie produktu, o którym pisze w swoim komunikacie. „W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego (…) należy skontaktować się z lekarzem” – podkreśla GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem informuje o wycofaniu ze sprzedaży partii jaj. Powód? Na powierzchni ich skorupek wykryto bakterię Salmonella spp.

"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu" - pisze GIS w opublikowanym komunikacie. Jednocześnie przestrzega, że: "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego".

SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE PRODUKTU:

Nazwa produktu: 10 świeżych jaj

Numer partii: A3PL08121309

Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025

Kod kreskowy: 5 987463 142650

Producent: Zakład Pakowania Jaj, A. A. Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Zachorowanie najczęściej ma postać nieżytu żołądkowo-jelitowego, który objawia się: biegunką, bólami brzucha i wymiotami.

Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.