W jednej z partii jaj wykryto Salmonellę. Główny Inspektorat Sanitarny zaapelował do konsumentów o niespożywanie produktu, o którym pisze w swoim komunikacie. „W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego (…) należy skontaktować się z lekarzem” – podkreśla GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem informuje o wycofaniu ze sprzedaży partii jaj. Powód? Na powierzchni ich skorupek wykryto bakterię Salmonella spp.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu" - pisze GIS w opublikowanym komunikacie. Jednocześnie przestrzega, że: "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego".